Štěpán Křeček: V české ekonomice se rozjíždí inflační spirála

19.07.2018 12:54

„Na rostoucích cenách výrobců je patrné, že se v české ekonomice rozjíždí inflační spirála. Důvodů k růstu cen je přitom více než dost. Rostoucí ceny ropy, slabá korunu, rostoucí mzdy i nedostatečná produkční kapacita vedou ke zdražování. Nelze proto vyloučit zásah České národní banky, která může opětovně zvýšit úrokové sazby,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: V české ekonomice se rozjíždí inflační spirála
Foto: BH Securities
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

Ceny průmyslových výrobců v červnu meziročně vzrostly o 2,9 procenta, což je nejvíce za posledních 14 měsíců. Nejvíce přitom rostly ceny energií, které se meziročně navýšily o 9,4 procenta. Vysoký růst cen výrobců je zapříčiněn růstem ceny ropy, který se přenáší do koncových cen benzínu a nafty. Vyšší náklady na dopravu a obsluhu strojů se přitom začínají projevovat v koncových cenách průmyslových výrobců.

Ceny výrobců dále ovlivňuje růst mezd zaměstnanců, protože vyšší mzdové náklady výrobci z části kompenzují růstem cen. Dalším faktorem zdražování je nedostatečná produkční kapacita ve firmách, která snižuje nabídku na trhu. Svou roli hraje i slabá koruna, která působí proinflačně. Můžeme si tak všimnout, že v ekonomice se rozjíždí inflační spirála, kterou musí tlumit Česká národní banka. Je dokonce možné, že v brzké době dojde k dalšímu zvýšení úrokové sazby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty