Svatopluk Otava: Ale vždyť pan Kalousek sponzoroval knížepánovi také „čapí hnízda“

14.03.2016 10:32

Je náramně veselé, když si „morální autorita“ typu šéfa TOP-09 mediálně otírá hubu o vicepremiéra Babiše v souvislosti s „kauzou“ Čapí hnízdo. Sám totiž před devíti lety postupoval stejně, když z pozice ministra financí kryl záda při nezákonném počínání svého kámoše - Jeho Punkerské Nejasnosti Schwarzenberga.

Svatopluk Otava: Ale vždyť pan Kalousek sponzoroval knížepánovi také „čapí hnízda“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Čapí hnízdo, rybí hnízda…

A dokonce jejich „čapí hnízda“ byly také farmy. Jen plavaly takříkajíc na vodě, poněvadž se jednalo o schwarzenberské rybníky. Dotace (dvě) na popovodňovou rekonstrukci rybníků schwarzenbergovy firmy Orlík vyběhal na ministerstvu zemědělství tehdejší porybný Václav Čížek ve spolupráci s pozdějším členem TOP-09 a dnešním politickým turistou (jenž údajně už přestoupil k ANO) Karlem Turečkem. Šlo sice o „drobné“, nějakých 4,5 miliónu korun, ale pro „noblesního“ strážce „hodnot“ zřejmě každá kačka dobrá.

Jenže – při proslulé „pracovitost“i Karla Schwarzenberga, kdy rekonstrukce byla jen na bedrech uvedeného porybného, došlo k prodlení a termín dokončení byl překročen o půl roku. Dle platných zákonů měl Schwarzenberg dotaci vrátit a rovněž mu byla uložena pokuta 70 000 Kč.  Pokutu zaplatil pan Čížek, (byla mu po nežádoucí medializaci případu vrácena) a  navrácení dotace „odpustil“ knížepánovi ministr financí Kalousek.

… a mafie po česku

Ne dosti na tom. Při zametání stop, kdy Karel Schwarzenberg byl již pevně etablován ve vrcholné politice a vedení svého ekonomického impéria předal synovi Johannesovi, byl po hodinové výpovědi Václavu Čížkovi na tohoto nešťastníka vyvíjen tlak, hodný literárního zpracování Mariem Puzzem. (Kmotr, vzpomenete-li si.) Únos, odříznutí od telefonického spojení, nabourání mailové schránky, posílání přeškrtnuté fotografie jeho dcery, hlídkování podivných pánů před místem bydliště atd….

Vše vyšlo najevo po soudní žalobě o neplatnost výpovědi, kterou pan Čížek podal a po dlouhodobém martýriu také vyhrál. A zjistilo se mnohem více. Také to, že Schwarzenberg obcházel evropské i české zákony, když například obchodoval prostřednictvím nastrčené firmy pana Čížka se svými kapříky, které dodával na evropské trhy v době platnosti zákazu obchodu s rybami platného pro Českou republiku, Slovinsko, Slovensko a Polsko uměle vytvořenou causou o infikování ryb malachitovou zelení. Takový malý zemědělský faul ze strany EU proti nežádoucí konkurenci „mladých demokracií“.

České soudy (včetně toho odvolacího) dovodily, že Karel Schwarzenberg o takovémto konání věděl a účastnil se jich osobně. To ostatně vyplynulo z mailové korespondence mezi ním a porybným, kterou se kdosi hackersky pokusil zlikvidovat, jenže pečlivý pan Čížek vše svědomitě zálohoval a ukládal v kopiích. Ale co se dá dělat, když degenerovaný podvodník má politické krytí zběhlého chemika Kalouska, co tehdy šéfoval ministerstvu financí?

Podvod na podvod a zase podvod

Mimochodem – celé schwarzebergovic tzv. restituce a podnikání jsou vlastně jeden podvod za druhým. Vídeňský  nedovzdělanec a bonviván s dírou na zadku totiž žil vlastně jen z přízně svých příbuzných tzv. Krumlovské větve. Byl tehdy do této rodiny v šedesátých letech adoptován, protože mu tak vznikl nárok na rakouské državy rodu. Po smrti svého adoptivního otce tedy řádně zbohatl. Potud vše v pořádku. Jenže - …

Jenže po „sametovém“ podvodu se zjistilo, že dle platného československého práva se adoptovaný Kája sice domohl majetku v Rakousích, ale souběžně ztratil nárok na případné restituce v Československu, potažmo České republice. Co s tím? I rozpomenuli se tehdejší linkovači nových právních mantinelů na staré dobré mocnářství a rozhodli,že nějaké československé právo se na zasloužilého Evropana vztahovat nebude a „přiklonili se“ k právu rakouskému (!), dle nějž adoptovaný zpovykanec má nárok i na majetek rodiny, které se před tím dobrovolně zřekl.

A je to. Nechápete? Ani se to po vás nežádá. Také tyto řádky nemají snad za úkol omlouvat případný dotační podvod vicepremiéra Babiše, jehož medializace má však za úkol prvořadě způsobit ministru financí pokud možno nenapravitelné politické škody. Bylo by ale dobré, aby si občané na uvedené skutečnosti vzpomněli vždy, když dá Ukradená televize zase prostor pro moralistní tirády (i soudně) doloženému podvodnickému tandemu Kalousek – Schwarzenberg.

Svatopluk Otava

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

9:44 Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

Z fotografie na stránkách Parlamentních listů se na mne usmívá veselá stařenka. Je to senátorka Dani…