Svatopluk Otava: Tak kdo má být premiérem? Plechová huba, Kudla v zádech nebo snad Kážu vodu-piju víno?

04.05.2017 11:12

Úprk od odpovědnosti socialistického politického děťátka Sobotky, jenž pokládá právě vládu, kde za něj a jeho socialistické experimentátory skutečně makal jen správce financi Babiš, způsobuje mnoho spekulací. Kdopak asi kolaborantského satrapu bruselských sovětů nahradí, jestliže pan prezident snad svolí k pokračování dosud platné vládní koalice na současném politickém půdorysu?

Svatopluk Otava: Tak kdo má být premiérem? Plechová huba, Kudla v zádech nebo snad Kážu vodu-piju víno?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Strakovy akademie

Ne, že by snad sociální demokraté neměli ve svém zprivatizovaném vedení dostatek politického odpadu, co by oranžový establishment dokázal stejně „důstojně“ reprezentovat, jako „opravdový chlap“ Sobotka.

Tak například Plechová huba

Co třeba zastánce jasné linie paktování se ČR s nacistickým kyjevským režimem, tedy současným ministrem zahraničí? Za striktní držení politické linie, kterou nastavil (ne)blahé paměti knížepán, by se marxistický sociolog mohl dnes hrdě podpisovat s odkazem na svého velkého mentora klidně jako Karel Lubomír Schwarzenberg-Zaorálek.

A přezdívka uvedená v mezititulku? Inu, také si ji poctivě vysloužil. Kdo by snad mohl zapomenout, kterak ohnivě hřímal před minulými volbami do poslanecké sněmovny, jak nemravný je velkotunel tzv. církevních restitucí a jak s tím vším udělá sociální demokracie pořádek hned, jakmile ji voliči pošlou do sněmovny a hlavně vlády? I bez parlamentních mikrofonů by tehdy jeho sonorní hlas nebylo možné přeslechnout, ale odtud ta přezdívka není. Ta se vztahuje spíše na klasické dodržování předvolebního slibu, který oranžovým sedmilhářům tehdy vyhrál volby.

Nebo radši Kudla v zádech?

A co třeba další adept na nejvyšší vládní funkci, privatizátor policie a mistr na ochrany občanů v Praze, který je eskamotérsky pak žene do germánského chmoutu v Bruselu, Míla Chovanec? Také démant popřevratové politické školy moci, jehož zázračně porodila plzeňská právnická fakulta v řádném termínu vývoje lidského púlodu devíti měsíců. Toto rychlené bakaláře dnes disponuje téměř neomezenou mocí, jíž do těch správných kyjevských parametrů schází už jen krůček. Malý, ale zatím nemožný. Také mu v něm brání ten zlolajný ministr financí Babiš.

A svou přezdívku si vysloužil nádherně machiavelistickým postupem, když po posledních parlamentních volbách osobně ukecal účastníky lánské schůzky Haškova křídla ČSSD, aby o ní nebyli informováni novináři. Osobně pak všechny účastníky „žurnalistům“ rovnou napráskal a sám jediný osnovatel klopotného puče, označil ostatní jako pučisty. Mohl by na základě tak zářných osobních a morálních kvalit být snad ještě někdo povolanějším premiérem tohoto našeho šťastného protektorátu?

A proč vlastně ne Kážu vodu-piju víno…?

Ale jistě. Ani politický výrostek ze svazácké socialistické líhně, která se nazývá Mladí sociální demokraté, Jan Hamáček nebude obraz současné „tradiční“ parlamentní polívčičky nijak chuťově kazit. I on s oblibou plní svá ústa slovy zcela jiného významu, než jak je chápou prostí lidé. Také větrá horem své oranžové útroby výrazy jako odpovědnost, morálka, hodnoty, demokracie a hlavně – no, ta morálka.

To proto inicioval jistě správné parlamentní usnesení o zákazu požívání alkoholických nápojů ve sněmovně a vehementně se distancoval od svých permanentně zmazaných kolegů, jako byl jeho parteigenosse a slavný piják Kott. A jistě jen intrikami zavilé opozice byla mu proti jeho vůli za necelý rok způsobena slivovicová otrava takové razance, že na půdě Sněmovny nebyl schopen číst ani jména kolegů z připraveného papíru, takže mu muselo být odňato slovo.

Prý to však způsobily jen dvě odlivky trnkových kapek v kombinaci s jeho léky na bolest zad. Tož to zase jo. V šestatřiceli letech má jistě každý politik nárok na to, být chabrusem na záda. Ale hlavně, že léčba zabrala a pan Hamáček má zase páteř v pořádku, hezky pružnou, ohebnou, zkrátka přesně takovou, aby na případném postu premiéra ČR jen a jen zdobil.

Jo, jo… Bude to mít náš pan prezident těžké, když bude chtít zachovat funkční model vlády na tolik dnes citovaném „politickém půdorysu“. Ne snad, že by nebylo, kde brát. Ale vybrat ten nejzářivější sociálně-demokratický polodrahokam, když všechny tak zářivě planou tím neodolatelným, oranžovým jasem. Jantar vedle jantara…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…