Svjatoslav Rybas: O tom, že i mistr tesař se může utnout, nás naše média přesvědčují dnes a denně

08.03.2016 10:56

Svjatoslav Rybas opravuje Alexandra Mitrofanova

Svjatoslav Rybas: O tom, že i mistr tesař se může utnout, nás naše média přesvědčují dnes a denně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Denní tisk, ilustrační foto

O tom, že i mistr tesař se může utnout, nás naše média přesvědčují dnes a denně. Před pár dny, 2.března, přineslo Právo článek A.Mitrofanova, v němž vystavuje nelítostné kritice myšlenky ruského historika prof. Svjatoslava Rybase. Stojí za to porovnat oba texty - původní Mitrofanovův i Rybasovu reakci, kterou přinášíme zde. Laskavý čtenář si jistě sám svým otevřeným rozumem  udělá názor na to, jak věci stojí.

Pane Mitrofanove!

Seznámil jsem se s Vaším článkem, ve kterém se odvoláváte na mou přednášku na Slovensku, jejíž téze byly zveřejněny na stránkách velvyslanectví Ruska v Bratislavě. V této přednášce jsem uvedl, že v mém interview s bývalým velvyslancem SSSR v NSR a tajemníkem ÚV KSSS pro mezinárodní otázky Valentinem Falinem mi bylo sděleno, že Alexander Dubček osobně zavolal Leonidu Brežněvovi a požádal o vojenskou pomoc. Tento rozhovor byl zdokumentován a jeho záznam se nachází v Ruském státním archivu sociálně politických dějin (bývalý Archiv ÚV KSSS).

To jsou fakta.

Jako novinář usilující o objektivitu jste měl tuto důležitou skutečnost uvést. Mohl jste ji snadno dohledat na ruském internetu v nedávném interview Valentina Falina týkajícím se tohoto tématu v časopise "Vlasť". Navíc v České republice vyšel i překlad mé knihy o sovětském ministru zahraničí Andreji Gromykovi, kde je na Falina odkaz rovněž.

Seriozní novináři vždy několikrát prověřují důležité informace.

Tím, že toto interview zamlčujete, přestáváte být ale objektivní a stáváte se tuctovým propagandistou.

Možná že s takovým ohodnocením nesouhlasíte, ale taková jsou fakta.

Píšete rovněž, že jste mou knihu o Stalinovi (v ruštině) nedočetl do konce. Vyšla však i v češtině , takže si ji můžete přečíst i tak. Nebo v čínštině, kde vyšla v Šanhaji v největším čínském vydavatelství a stala se tam bestselerem. Mám informace, že s mou knihou se seznámila i paní kancléřka Merkelová.

Takže ve zdokonalování novinářského mistrovství a nápravě vlastních chyb je před vámi široké pole možností.

Na této cestě Vám přeji úspěchy.

Svjatoslav Rybas

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …