Tomáš Pokorný: Volby do Evropského parlamentu aneb Praha proti krajům

10.06.2024 13:37 | Komentář

O výsledcích voleb a protikladech Prahy a ostatních krajů.

Tomáš Pokorný: Volby do Evropského parlamentu aneb Praha proti krajům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební štáb SPOLU. Koalice ve volbách do Evropského parlamentu skončila druhá se šesti mandáty

Uběhlo jen několik málo hodin od vyhlášení výsledků voleb do Evropského parlamentu. Vládnoucí koalice a mnozí její nespokojení voliči na sociálních sítích zuří a neštítí se označovat své politické oponenty nálepkou proruských trollů či hůře ruských kolaborantů a agentů. Nemuselo by nás to nijak překvapit, protože zejména koalice SPOLU používá tuto nebezpečnou rétoriku proti politickým stranám již od vypuknutí války na Ukrajině.

Paradoxní však je, že v současné době můžete být do škatulky „proruský troll/trotl, ruský agent či kolaborant“ lehce zařazeni i poté, co se k tématu rusko-ukrajinského konfliktu odmítnete vyjádřit s tím, že to pro vás v nynější chvíli není podstatné.

Proč však začínám článek o volbách do Evropského parlamentu rusko-ukrajinským konfliktem? Tyto volby ukázaly dvojí. Za prvé, dezinformační kampaň, kterou vedly všechny strany nynější vládnoucí koalice, zejména pak koalice SPOLU, proti svým politickým oponentům, se minula účinkem. Vládnoucí strany často pro členy opozičních stran i jejich voliče používaly označení, která by se dala parafrázovat ve smyslu „opoziční strany volí jen proruští balíci z venkova, kteří se umí sotva podepsat.“

Za druhé, volby ukázaly, že Praha a zbytek České republiky jsou dva naprosto odlišné světy. V Praze volby jednoznačně vyhrála koalice SPOLU, v ostatních krajích naopak hnutí ANO. Různí pražští "intelektuálové" a političtí komentátoři začali tento výsledek vykládat tak, že jediná Praha volila rozumem a že v jediné Praze zvítězily demokratické strany, na rozdíl od ostatních krajů, které jsou plné "proruských vesnických balíků."

Co si však mnozí pražští pseudointelektuálové a „demokratičtí“ aktivisté neuvědomují, je fakt, že Praha je pouze hlavním městem a jedním ze 14 samosprávných krajů. Dezinformační kampaň proti politickým oponentům, na které se tito lidé podíleli, měla za cíl nejenom uškodit voličům v krajích, ale rovněž běžným Pražanům, ze kterých se brzy, následkem neustále se zvyšujících nákladů na bydlení, stane ohrožený druh.

Nakonec bych podotkl pouze jedno: „O výsledcích voleb rozhoduje Česká republika, nikoliv Praha.“

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Článek byl převzat z Profilu Tomáš Pokorný

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Od čeho utíká komisař Síkela?

15:16 Zbyněk Fiala: Od čeho utíká komisař Síkela?

Český ministr průmyslu ještě evropským komisařem není, ale jestli přenese na evropskou úroveň, to, c…