Tomáš Popek: Mučedník Rath

17.05.2012 17:06

Ze zatčení Davida Ratha se stalo ohromné mediální divadlo. Máme hlavní zápornou postavu v podobě poslance ČSSD a hlavní hrdinku v podobě státní zástupkyně. Presumpce neviny neexistuje.

Tomáš Popek: Mučedník Rath
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Nemám v úmyslu Davida Ratha hájit a tvrdit, že nic neudělal, nicméně pokud o sobě tvrdíme, že jsme demokracií západního typu, musíme ctít fakt, že člověk je nevinný, dokud není pravomocně odsouzený nezávislým soudem. To, co zde média předvádějí, je pokus o absolutní politickou a společenskou likvidaci. Účelové zkreslování informací je evidentní. Nejdříve dva dny všude opakují, jak bylo u Ratha nalezeno 30 milionů, aby se to den třetí nenápadně v textu místo nálezu změnilo. Stejně tak to bylo i s údajným samopalem a náboji, který se nakonec změnil na loveckou pušku.

Když sleduji nejrůznější reportáže a vyjádření politiků, chce se mi zvracet. Až do teď mi trochu vadily řeči o nevyspělosti české demokracie a společnosti, nicméně současné dění je důkazem, že jsem byl až příliš optimistický. Záběry plačící přítelkyně Davida Ratha, prosící o to, aby ji novinářské zrůdy nechali být, v nejsledovanějším „zpravodajství“ by mělo být podrobeno veřejné kritice, ale všem se to zdá asi normální.

Ačkoliv politologové a komentátoři chválí ČSSD za okamžitý distanc, levicoví voliči to v mnoha případech vnímají jinak. Vyčítají vedení sociální demokracie, že Ratha odkopli a dělají, jako by ho nikdo z nich pomalu ani neznal.

Reakce veřejnosti je celkově poměrně zajímavá. Když pominu fanatické příznivce pravice, je Rathovo zatčení bráno s jistou rezervou. Nemálo lidí Davidu Rathovi věří, že jde o pokus ho zlikvidovat a sdílejí názor Rathova advokáta, který naznačil, že obsah krabice mohl být vyměněn v okamžiku, kdy na ni někdejší hejtman neviděl. Řada z nich mu bude věřit i v případě odsouzení, protože vzhledem ke zkušenostem soudům ani policii v této zemi už skoro nikdo nevěří.

Paradoxně právě nenávistná kampaň médií nejvíce posiluje konspirační teorie o spiknutí. V nejrůznějších diskusích lidé tipují, co dalšího se v nejbližších dnech u Ratha „objeví“ a předhánějí se v bizarnostech. Nejčastěji se mluví o zakopaném tanku na zahradě nebo jaderných zbraních. Z Davida Ratha se v očích mnoha lidí pomalu stává mučedník, který musí trpět za to, že někomu z vládních stran překazil zamýšlený business.

Uvidíme, co přinesou nejbližší hodiny. Novináři svůj styl práce jistě nezmění a tak se může těšit na nová bombastická „odhalení“.  Vzhledem k tomu, že zprávy přebírají i zahraniční servery, které si nejsou vědomi úrovně „serióznosti“ místní žurnalistiky, doporučovat trochu větší opatrnost a v případě takových nepřesností zprávy dementovat a nejlépe za chybu čtenářům/divákům omluvit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Popek - profil

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …