Tomáš Prouza: Nezaměstnanost klesá, kvalitní místa si ale musíme vybojovat

11.06.2015 14:56

Nezaměstnanost v České republice je na úrovni 6,4 %, což je nejméně od roku 2009. Ekonomika dál poroste, a nezaměstnaných tak bude ještě ubývat. Můžeme být rádi, že nejhorší je za námi. Navzdory pozitivním trendům u nás nebo v Německu se ale objevují nové výzvy pro zaměstnanost v celé Evropě.

Tomáš Prouza: Nezaměstnanost klesá, kvalitní místa si ale musíme vybojovat
Foto: vlada.cz
Popisek: Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza

Na starém kontinentu došlo ke změně struktury nezaměstnanosti. Během druhé poloviny krize se zvýšila nejen cyklická nezaměstnanost (která by měla odejít se zlepšením ekonomické situace), ale i strukturální nezaměstnanost (která je součástí ekonomiky trvale). Zvýšil se nejenom počet nezaměstnaných, ale i počet volných míst, a tím v Evropě narostl problém nedostatku lidí s odpovídající kvalifikací.

Stejně jako v Evropě není hlavním problémem české ekonomiky počet nezaměstnaných, nýbrž nesoulad lidského kapitálu s potřebami evropského a českého trhu práce. Na jedné straně máme část populace, která si práci najde vždy a za každých okolností. Na straně druhé se nám vytváří skupiny lidí trpících dlouhodobou nezaměstnaností a vážnými obtíže při hledání práce. Na evropské půdě se v této souvislosti hovoří o mladých lidech, stejný problém ale trápí i lidi v předdůchodovém věku.

Evropská unie a Česká republika vchází do nové situace. Nová technologická revoluce, která přináší nevídanou výpočetní a komunikační kapacitu do každé kapsy, mění strukturu potřeb pracovního trhu více a rychleji než technologický vývoj charakteristický pro minulé století. Špatně ohodnocená a málo kvalifikovaná místa budou zanikat. Poptávka vzroste po dobře placených, ale o to náročnějších místech. Jestliže nebudeme mít talenty, kteří budou schopni tato kvalitní místa obsadit, ekonomika bude ztrácet a budeme nakonec litovat i těch mizících špatně placených míst. Evropské i české trhy práce se tak mohou dostat do vážných a dlouhodobých potíží.

V České republice a Evropě nepotřebujeme jen obecně technicky vzdělané lidi, ale především špičkově vzdělané lidi, kteří nám zaručí, že se Česká republika stane součástí či dokonce předvojem nové vlny digitalizace. Nikoli její obětí. Podporou talentů a vytvářením prostředí ve vzdělávací soustavě, v sociálním systému i v rodinné politice musíme zaručit, že v České republice vznikne kvalitní trh práce jako podhoubí pro špičkový technologický sektor a moderní ekonomiku, která naváže na globální trendy a pozvedne českou ekonomiku jako celek.

Zaměstnanosti se z těchto důvodů věnoval i Národní konvent o EU. Přítomní experti se shodli, že je třeba postupovat průřezově všemi veřejnými politikami, reflektovat globální technologickou změnu a připravovat se na její sociální dopady, podporovat volný pohyb uvnitř Unie a zaměřit se na nekognitivní dovednosti. Měli bychom samozřejmě myslet na současné potřeby trhu práce a ty se snažit řešit. Především ale musíme analyzovat jeho budoucí potřeby v kontextu trendů evropské a globální ekonomiky a přizpůsobovat tomu průřezově veřejnou politiku České republiky.

Ing. Tomáš Prouza MBA
státní tajemník pro evropské záležitosti

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…