Tomáš Vrbík: Další nesystematické zvyšování minimální mzdy kritizujeme

08.08.2015 7:32

Nezpochybňujeme institut minimální mzdy jako takový, považujeme však za prioritní změnit samotný způsob určování minimální mzdy. K aktuálně navrženému zvýšení o dalších 700 Kč se stavíme kriticky. HK ČR proto odeslala kritické stanovisko předkladateli návrhu – Ministerstvu práce a sociálních věcí ČR.

Tomáš Vrbík: Další nesystematické zvyšování minimální mzdy kritizujeme
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Zvýšení minimální mzdy může vést k neúměrnému zvýšení nákladů pro zaměstnavatele. U malých zaměstnavatelů v určitých odvětvích se tak může situace stát dokonce likvidační. Mezi členy HK ČR panují obavy, že povede ke zvýšení nezaměstnanosti a k nárůstu mezd vyplacených „na černo“.

Plošné a skokové zvyšování minimální mzdy není jednoduše vhodné. Dynamika růstu je totiž závislá na produktivitě práce a ta se v jednotlivých odvětvích liší, či dokonce v jednotlivých podnicích stejného oboru.

Členská základna Komory se většinově shoduje, že celý proces stanovování minimální mzdy je potřeba odpolitizovat. Minimální mzdu je nutné stanovovat ve vztahu k reálnému výkonu národní ekonomiky. Je totiž nutné, aby se minimální mzda určovala spíše s ohledem na budoucí vývoj ekonomiky, nikoliv jen pomocí zpětných ukazatelů, jako je tomu doposud.

Hospodářská komora ČR v nejbližších dnech zahájí průzkum napříč členskou základnou, kde se bude podnikatelů tázat na pro ně přijatelnou výši aktuálního navýšení minimální mzdy. Výsledky průzkumu budou následně zveřejněny.

Tomáš Vrbík, tajemník Hospodářské komory České republiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …