Tomio Okamura: Exekutoři – státem posvěcená lichva

26.03.2012 13:46

Tak mě pan ministr spravedlnosti Pospíšil zase pobavil. Poté co se rozpoutala kampaň proti exekutorům přišel s řešením - exekutorům se sníží poplatky za vymáhání malých dluhů. Až by člověk zatleskal.

Tomio Okamura: Exekutoři – státem posvěcená lichva
Foto: Martin Kovář
Popisek: Tomio Okamura

Jenže to by nebyl pan ministr aby nebylo všechno trochu jinak. Návrh na snížení samozřejmě nevymyslel on, reagoval jen na návrhy, které loni podala předsedkyně legislativní rady vlády a které vycházely mimo jiné i z návrhů mého týmu, které jsem již vloni zveřejnil.

Pan ministr ovšem vymyslel řešení jak poplatky snížit a zároveň exekutorům neublížit. Snížení poplatků platí totiž jen v případě, když po uvalení exekuce na majetek včas do nějakého termínu dluh uhradíte.

Jenže tady se skrývá to geniální kouzlo - majetek máte obstavený - účty zablokované, nemovitosti zaplombované a s ničím nesmíte hnout a nic z toho nesmíte použít na úhradu svého dluhu.

A pokud neseženete jiné peníze a včas, pak platíte poplatky v nezměněné výši.

Exekutor se nažere a z kozy - tedy dlužníka - stejně nezůstane ani chlup.

Do sněmovny míří další novela zákona o exekucích z dílny poslance Filipa, která největší zlodějny řeší. Mimo jiné dlužník si bude moci najít na svůj majetek nejlepšího kupce a prodat ho sám a tak své dluhy zaplatit co nejvýhodněji. Zdánlivá maličkost ale jak vidíme, protlačit ji navzdory ministru spravedlnosti bude ještě dřina.

Dluhy se platit mají, o tom žádná, ale dnešnímu postavení exekutorů v naší zemi nemohu říci jinak než „státem posvěcená lichva“.

Tomio Okamura

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomio Okamura

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla