VZP: Očkování proti chřipce pro personál

16.02.2015 16:54

Zajímalo by mě, zda je pravda, že není hrazeno očkování proti chřipce pro personál v léčebnách dlouhodobě nemocných a dalších zařízeních pro seniory. Dřív ho určitě měli zdarma...

VZP: Očkování proti chřipce pro personál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova VZP

Očkování proti chřipce bylo až do roku 2010 obsaženo ve vyhlášce o očkování proti infekčním nemocem a zde vyjmenovaná pravidelná, mimořádná a zvláštní očkování byla poskytována bezplatně. Očkování proti chřipce "pro personál" bylo mezi tzv. zvláštními očkováními (která jsou povinná) a bylo prováděno každoročně u osob pracujících na pracovištích s vyšším rizikem vzniku infekčních chorob, konkrétně v LDN, domech s pečovatelskou službou, domovech pro seniory, domovech pro osoby se zdravotním postižením a domovech se zvláštním režimem (podle vyhlášky o očkování proti infekčním nemocem ve znění vyhl. č. 537/2006 Sb.) Stejně tak bylo součástí této vyhlášky tzv. pravidelné očkování proti chřipce, které se provádělo každoročně u osob umístěných v léčebnách pro dlouhodobě nemocné a v domovech pro seniory, jakož i u osob trpících chronickým nespecifickým onemocněním dýchacích cest, chronickým onemocněním srdce, cév nebo ledvin nebo diabetem léčeným inzulínem, které jsou umístěny v domovech pro osoby se zdravotním postižením nebo domovech se zvláštním režimem.

1. listopadu 2010 však nabyla účinnosti vyhláška č. 299/2010 Sb., která vyhlášku 537 z roku 2006 změnila, a ustanovení týkající se chřipky zde již vůbec nejsou. Podle platného znění vyhlášky č. 537/2006 již existuje zvláštní očkování pro osoby pracující na pracovištích s vyšším rizikem vzniku infekčních chorob jen proti virové hepatitidě B (týká se vybraných pracovníků lůžkových interních oddělení včetně LDN, oddělení ARO, JIP, pracovišť chirurgických oborů atd.) a proti vzteklině (v laboratořích, kde se pracuje s virulentními kmeny vztekliny).

Očkování proti chřipce a jeho úhradu řeší v současné době zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění. Podle něj je hrazenou službou očkování a úhrada vakcíny v provedení nejméně ekonomicky náročném proti chřipce u čtyř skupin osob: u pojištěnců nad 65 let věku, u pojištěnců, kteří trpí závažným chronickým farmakologicky řešeným onemocněním srdce a cév, nebo dýchacích cest, nebo ledvin nebo diabetem, dále u pojištěnců po splenektomii nebo po transplantaci krvetvorných buněk a u pojištěnců umístěných ve zdravotnických zařízeních poskytovatele dlouhodobé lůžkové péče nebo v domovech pro seniory, anebo v domovech pro osoby se zdravotním postižením nebo v domovech se zvláštním režimem.

Očkování proti chřipce pro pracovníky v těchto ani jiných zdravotnických zařízeních hrazeno není. Platí si ho tedy sami, případně jim ho hradí zaměstnavatel. Jsou-li pojištěnci VZP, mohou využít na očkování proti chřipce příspěvek až do výše 500 korun. Cena za očkovací látku by přitom neměla překročit 200 korun.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…