Václav Danda: Útok na Donbas jako předehra?

22.01.2015 16:07

Václav Danda komentuje situaci na Donbasu, která se pro „unavenou“ západní veřejnost jeví jako pokračování dosavadních bojů, přestože vykazuje úplně jinou kvalitu – i možné fatální následky.

Václav Danda: Útok na Donbas jako předehra?
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Plakát žádající pomoc Donbasu

Ukrajinské vedení netrpělivě očekává příjezd příslušníků velitelství pozemních vojsk armády Spojených států. Představitel Generálního štábu Ukrajiny Vladislav Selezňov oznámil, že Američané přijedou na Ukrajinu proto, aby vyhodnotili situaci v zemi, a aby přijali rozhodnutí o poskytnutí vojenské pomoci ukrajinské armádě. Tato zpráva, kterou „kupodivu“ nechala média zapadnout, je však zcela zásadní: Americká armáda včetně některých velitelů NATO přebírá válku do svých rukou. To může znamenat zásadní obrat v dosavadním průběhu konfliktu.

Cílem je Rusko

Fakticky tím začíná další fáze východní operace vedené Spojenými státy proti Rusku. V tomto již přes rok trvajícím dramatu, který odstartoval státní převrat a po něm pokus o genocidu ruskojazyčných ukrajinských občanů na východě země, začíná další dějství  krvavého divadla režírovaného Západem. Po letní ofenzívě nastartované sestřelením civilního letadla nad Doněckem, jsme možná svědky roznětky ke druhé rozhodující fázi operace – jejímž skutečným cílem je ovšem výhradně Putinovo Rusko.

To, čemu čelí v posledním týdnu obyvtelé Donbasu, má zjevně jediný cíl: Zničit všechno zbývající živé a kdysi kvetoucí zemi přeměnit na jeden velký doutnající kráter.

Po letním výprasku, který domobrana nakonec uštědřila ukrajinské juntě v Donbasu, nastal na chvíli relativní klid. Kyjev se mezitím vzpamatoval a zahájil přípravy k rozhodujícímu útoku. Vyměnil zastaralou vojenskou výzbroj za moderní západní zbraně, včetně těžké techniky. Nyní západoukrajinský „mírový“ prezident Porošenko vyhlásil již čtvrtou vlnu mobilizace, která má na Donbas vrhnout nové síly v počtu až 100 000 odvedenců. Tento vývoj by nikdo neměl podcenit.

Hackeři informují

Je to stále stejná píseň: K zahájení útoku na Novorusko opět stvořili „stratégové“ další operaci pod falešnou vlajkou. Tentokrát nešlo o sestřelené letadlo, ale o zmasakrované civilisty v autobuse u obce Volnovacha. Narozdíl od prvotních informací, které ukazovaly na rozstřílení cestujících z ručních zbraní, se dnes většina analytiků přiklání spíše ke Kyjevem odpálené protipěchotní mině. Nečekaně brzy jsou tentokrát již známa i jména ukrajinských představitelů, kteří k tomu vydali patřičné rozkazy.      

Skupina KyberBerkut oznámila, že její hackeři pronikli do počítačů zaměstnanců správy SBU pro Doněckou oblast a získali dokumenty o tom, že atentát na autobus pod Volnovachou byl dílem ukrajinské tajné služby. „Získali jsme elektronické dokumenty potvrzující, že teroristický útok a vraždy civilistů v sousedství blokpostu u Volnovachy dne 13. 1. 2015, byl (...) proveden z rozkazu prvního náměstka šéfa Bezpečnostní služby Ukrajiny generálplukovníka Vasila Sergjeviče Gricaka. Dohled měl náčelník CSO plukovník Genadij Ivanovič Kuzněcov,“ uvádí se prohlášení KyberBerkutu.

Plán ve třech rovinách

Tento atentát, nad nímž se kupodivu Západ nedojímal jako nad tím v Paříži, odstartoval vyhlazovací akce proti civilnímu obyvatelstvu, které kopírují taktiku „spálené země“ – originálně zavedenou na území dnešního Donbasu hitlerovskými nacisty za Druhé světové války. Nacistické válečné vzory dnešních kyjevských vládců tehdy terorem civilního obyvatelstva primárně sledovaly taktiku zlomení vůle obránců.

Podobnou příčinu má již týden trvající zběsilé ostřelování obytných čtvrtí Doněcka a dalších měst na Donbasu. Někteří úředníci ukrajinského ministerstva obrany v soukromých rozhovorech se zahraničními diplomaty přiznávají, že dostávají každodenní objednávky na ostřelování konkrétních objektů v rezidenčních čtvrtích Doněcka, Luhanska a jejich předměstí.

Teprve ve druhém plánu jde Kyjevu o ničení infrastruktury (křižovatek, elektrického vedení, rozvoden atd.). Mimochodem – rozkazy tentokrát přicházejí údajně přímo z administrativy ukrajinského prezidenta, konkrétně od Porošenkova poradce Jurije Birjukova, který je současně tajemníkem ministerstva obrany. Podle informací od lidí z velení armády má ale věc ještě třetí plán: „Vytvořit na Donbasu „nesnesitelné životní podmínky, nesrovnatelně horší než kdekoli jinde na Ukrajině, aby stále nespokojenější občany jiných regionů přešly myšlenky na vzpouru proti kyjevskému režimu“.

Skvělý úspěch Kyjeva

Lidé z Doněcku a dalších měst si  na systematické ostřelování již „zvykli“. Avšak to, čemu čelí v posledním týdnu, má podle nich už zjevně jediný cíl: Zničit všechno zbývající živé a kdysi kvetoucí zemi přeměnit na jeden velký doutnající kráter.

Snad nejhorší situace je v Gorlovce, na kterou padají z ukrajinských bojových letadel už několik dnů těžké bomby o váze až půl tuny. Město je prakticky zničeno. Ukrajinská armáda ale soustavně ostřeluje těžkými zbraněmi i mnoho dalších měst včetně metropole Doněcka.

Po vybombardování zdejší dětské nemocnice, se může Kyjev pochlubit mimořádně vysokým počtem zavražděných – jak mezi personálem tak i mezi dětskými pacienty. Podobný úspěch spolu s ním zaznamenala rovněž Česká televize, když o tomto nevídaném válečném zločinu jen krátce poznamenala, že viník není znám, neboť „z ostřelování nemocnice se obviňují obě strany“. Úvaha, že svoji nemocnici umístěnou ve středu města si rozstřílela domobrana, je jeden z dalších nedostižných vrcholů cynismu české propagandistické elity.

Rusko: Může to mít nedozírné následky

Rozhořčení nad dalším přepadením Donbasu vyjádřilo samozřejmě Rusko. Zplnomocněnec ministerstva zahraničí Konstantin Dolgov poznamenal, že Moskva zřejmě připraví další vydání „Bílé knihy“ o ukrajinských zločinech proti lidskosti. „Naše pozice se nemění: všechny události zaznamenáváme a upozorňujeme na ně mezinárodní organizace a světovou veřejnost,“ sdělil Dolgov. Na Českou televizi a spojená havlistická (nejen česká) média si s tím však nepřijde.

Ostřejší byl náměstek ruského ministra zahraničí Grigorij Karasin, který po pondělním zahájení útoku na Donbas prohlásil, že další pokus o vojenské řešení „může mít pro ukrajinskou státnost nezvratné následky.“  

Klíč ke smyslu pařížského atentátu?

Všechna tato další ukrajinská zvěrstva mění ale především atmosféru mezi západní veřejností. Na uvažující lidi už propagandistická předválečná mašinérie nezabírá. Mezi typické znaky tohoto „posuvu“ patří například vypískání prezidenta Porošenka při jeho projevu na univerzitě v Curychu. Podle listu Tages-Anzeiger již u vchodu do univerzity stáli studenti s transparenty "Donbass má právo na sebeurčení" či "Mír a svobodu pro všechny!" V průběhu prezidentova vystoupení pak zněly výkřiky jako „Vrah dětí“ a řada podobných.

Na druhé straně je velká část západní veřejnosti naopak už dlouhým konfliktem na východě Ukrajiny unavena a přestává ho dostatečně pozorně vnímat. Je to velká chyba. Přesun části americké a „NATOvské“ generality do Kyjeva signalizuje, že jsme skutečně opět na hraně, která se vlastně kdykoli může zlomit a strhnout lavinu mezinárodního konfliktu nedozírných rozměrů. Že o tom právě tak uvažují bankéři – obvyklý barometr mezinárodního napětí – svědčí mimo jiné i „odpojení“ švýcarského franku od eura.

Možná právě k odvedení pozornosti od chystané ofenzívy Kyjeva měl posloužit i „pařížský atentát“, kterým politici a v nekonečných přímých přenosech rovněž média krmili veřejnost evropských států celý jeden týden. O válce se však rozhoduje jinde. A američtí stratégové tím získali cenný čas.

Vyšlo na Protiproud.cz.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: protiproud.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…