Václav Hošek: Jen nevyčnívat. V tomhle starém sportu stále dorůstají noví „šampióni“

15.05.2019 14:54

A není lépe, ptám se, oběma očima otevřenýma vidět samé chytré lidi kolem sebe, nežli jedním okem zakaleným na hlupáky shlížet z piedestalu?

Václav Hošek: Jen nevyčnívat. V tomhle starém sportu stále dorůstají noví „šampióni“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lidé, ilustrační foto

„Nikomu neodmlouvej, nevystrkuj nikde moc hlavu, do ničeho se nepleť.“Ano, lidé starší střední generace tahle slova moc dobře znají, koneckonců většina z nich je poslouchala roky a roky. Nevyčnívat, nevybočovat z řady se stalo pravidlem a ten, kdo na něj zapomněl, hned dostal přes prsty a nebo přímo do brady, kterou tak troufale vystrčil. A co dnes? Je situace lepší než kdysi? Umíme si vážit lidí, kteří se něčím odlišují, v něčem vynikají, jsou chytří a tvůrčí? Anebo se raději obklopíme šedým průměrem, fádní a poslušnou masou bez invence a fantazie?

Vše je při starém a mezi slepými jednooký králem. Přesně tohle se mi chce říct při pohledu na naši politickou scénu, kde každý, kdo byť jen pootočí hlavu jiným směrem nebo nedej bože dokonce vysloví svůj vlastní názor, je hned nazván zrádcem, neřku-li hanebnou stvůrou, již je nutno vyobcovat ze středu společenstva. A jaká šlechta, takový i lid. Jen se rozhlédněme, kolik manažerů a šéfů v podnicích, organizacích nebo úřadech se raději obklopí průměrným a poslušným odvarem, bez odmlouvání a bez přemýšlení plnícím všechny rozkazy, a jakéhokoliv přerůstajícího elementu se bez odkladu zbaví coby zhoubného nádoru, útočícího na samu jejich existenci.

A není lépe, ptám se, oběma očima otevřenýma vidět samé chytré lidi kolem sebe, nežli jedním okem zakaleným na hlupáky shlížet z piedestalu? Mít obě oči (i hlavu) otevřené a uši připravené chytrým lidem naslouchat, to je moudré. Aspoň myslím.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.