Václav Klaus: George Jiří Kukla byl doyenem debaty o globálním oteplování

03.06.2014 14:30

V pondělí 2. června 2014 jsme dostali velmi smutnou zprávu o smrti prof. Kukly.

Václav Klaus: George Jiří Kukla byl doyenem debaty o globálním oteplování
Foto: Matějka
Popisek: Václav Klaus

Nevím, jak mám napsat to velmi specifické spojení jeho českého a anglického křestního jména, ale všichni, kdo ho znali, používali s jistou nadsázkou jména obě. Nějak se to patřilo. Byl jsem velmi poctěn tím, že jsem ho mohl znát, že jsem se s ním opakovaně setkával, že jsem mu mohl v roce 2011 udělit nejvyšší státní vyznamenání, že mi napsal na obálku mé knihy Modrá, nikoli zelená planeta slova „Není snadné přesně rozlišovat skutečnosti od domněnek. Tahle knížka vede k vážnému zamyšlení nad současnou hysterií okolo global warming“.

Byl doyenem debaty o globálním oteplování. Věnoval se tomu celá desetiletí a jeho moudrá slova mnozí poslouchali (ale někteří bohužel neposlouchali). Věnoval mi zažloutlé stránky, které obsahovaly záznam jednání v americkém kongresu, kam byl na počátku 80. let pozván, aby vysvětloval, jak je to s tím globálním oteplováním. Už tehdy se debata v jednom z výborů kongresu vedla mezi dvojicí prof. Kukla a Al Gore. Ukazuje to, jak už je to všechno dlouhá historie.

Snad bude někdy jindy příležitost podrobněji pohovořit o jeho životě i jeho přínosu k debatě o globálním oteplování. Moc hezky to narychlo napsal v iDnes Karel Pacner. Místo toho zveřejním email, který jsem mu napsal 19. května 2014, tedy před dvěma týdny, v němž jsem – mimo jiné – plánoval naše setkání v září.

Vážený pane doktore,

samozřejmě, že jsem dostal Váš pěkný dopis, pozorně jsem si ho přečetl, jako vždy jsem se tím v lecčems poučil, ale nějak jsem se nedostal k odpovědi. Problematiku globálního oteplování sice dále sleduji, trápí mne stejně jako v minulých letech, ale nějak jsem měl méně příležitostí někde s tímto tématem vystupovat. Samozřejmě mne zlobí velmi zkreslená interpretace posledních výstupů IPCC politiky a médii, i když je jasné, že to dělají hlavně určití aktivisté globálního oteplování mezi klimatickými vědci či kvazi-vědci. Včera jsem četl pěkný článek v nedělním Die Welt, kde bylo rozebíráno, co němečtí oficiální klimatologové vybrali pro své německé politiky z dlouhé hodnotící zprávy IPCC. Je to samozřejmě naprosté zkreslení podstaty letošní hodnotící zprávy.

Váš výklad „global mean surface temperature“ je velmi přesvědčivý a je smutné, že není více veřejně znám. Nebo alespoň mezi klimatology.

Doufám, že se Vám daří dobře a bylo by pro nás velkým potěšením, kdybyste se u nás zastavil v září po cestě z Polska. Jestli ta polská konference je organizována na Vaši poctu, tak je to moc pěkné, ale je smutné, že něco takového nejsme schopni udělat my.

My jsme teď trochu více vytížení jinými tématy – fiktivními „oslavami“ deseti let našeho členství v EU (což jsme my tady nijak neslavili) a smutným a nebezpečným vývojem na Ukrajině a kolem Ukrajiny. Západnímu světu se ve snaze soupeřit s více a více sebevědomým Ruskem „podařilo“ zničit Ukrajinu. A já mám pocit, že i oslabit svobodu a demokracii v celé Evropě. Ale to raději ani nerozebírejme.

Moc Vás pozdravuji a skoro mne ani nenapadlo říci, že zítra ráno letím na dva dny tam k Vám do New Yorku. Třeba Vás tam, v tom malém a přehledném městě, náhodou potkám. To by bylo moc pěkné. Budu bydlet v hotelu Waldorf-Astoria. Zpátky letím ve čtvrtek odpoledne.

Se srdečným pozdravem

Václav Klaus

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: klaus.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…