Václav Klaus: Se Slovenskem jsme se rozdělili, ale vzájemně neztratili

04.08.2013 11:25

Projev Václava Klause u příležitosti oslav 150. výročí Matice slovenské v Martině.

Václav Klaus: Se Slovenskem jsme se rozdělili, ale vzájemně neztratili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Občan Václav klaus

Vážený pane předsedo vlády, vážený pane předsedo Matice slovenské, dámy a pánové,

dovolte, abych Vás co nejsrdečněji pozdravil, abych poděkoval za pozvání na Vaše dnešní jubilejní setkání a za to, že jste mi dali možnost být – po delší době – opět v Martině, v jedné z kolébek novodobého Slovenska, a navíc v této překrásné krajině, kterou mám už více než půl století, kdy jsem se začal jezdit se svou, tehdy ještě budoucí manželkou, velmi rád.

Chtěl bych Vám poděkovat za udělení jedné z cen, které Matice slovenská uděluje u příležitosti oslav svého 150. výročí. Této ceny si skutečně vážím. Snažil jsem se vždy, neméně po 1. lednu 1993, Slovensko hájit a podporovat. Snažil jsem se jak u nás v České republice, tak v mnoha zemích světa vysvětlovat pozitivní a – jak čas prokázal – úspěšné úsilí Slovenska o budování svého samostatného státu.

Vážím si, že toto ocenění přichází od Matice slovenské, která má – od svého vzniku v roce 1863 – velkou zásluhu na obrodě slovenského národa. Sehrála svou pozitivní roli i ve vztazích mezi českým a slovenským národem v době boje za národní obrození i v době společného státu, v němž jsme strávili sedm desetiletí a svou roli sehrává i v současnosti. Česká republika a Slovensko jsou sobě asi nejbližší dva samostatné státy vůbec a Matice slovenská k tomu přispěla.

Česko–slovenské vztahy jsou výjimečné nejen proto, že překonaly nejrůznější zákruty historie a s nimi spojené překážky, které se nám stavěly do cesty. Jsou výjimečné zejména proto, že stojí na mimořádné šíři a hloubce mezilidských, individuálních vztahů, které dávají našemu partnerství a přátelství pevný základ.

Pád komunismu a následný rozpad Československa se na dlouhé cestě česko-slovenské vzájemnosti ukázaly být jednou z takových vážných překážek. Ale i tu jsme zvládli. V takové situaci jsme tehdy nebyli sami. Ve stejné době se rozpadlo soužití národů bývalé Jugoslávie i republik bývalého Sovětského svazu. Často při tom došlo k otevřenému nepřátelství a ke konfliktům, které přetrvávají dodnes.

My jsme věděli, že nic takového nesmíme nikdy dopustit.  Věděli jsme, že naše kroky musí být vedeny respektem vůči partnerovi a zájmem na dobré budoucnosti. Přáli jsme si vzájemně úspěch a prosperitu. Proto jsme byli schopni najít dohodu a s ní spojené nezbytné kompromisy. Byli jsme schopni se rozdělit, ale vzájemně se neztratit.

Dnešek dává našim tehdejším nelehkým rozhodnutím za pravdu. Oprávněně se domníváme, že vztahy mezi Čechy a Slováky nebyly nikdy přirozenější, spontánnější a lepší, než dnes. A je tomu tak bez ohledu na proměňující se vládní konstelace v obou zemích, bez ohledu na to, jsme-li v období ekonomických potíží či v obdobích šťastnějších.

Jsem rád, že Matice slovenská, tato skutečně národní slovenská instituce, cítí dnešek i naši nedávnou minulost obdobně. Vaše ocenění mé osoby cítím jako vyjádření tohoto postoje.

Václav Klaus, 3. srpna 2013, Amfiteátr, Martin, Slovenská republika

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: klaus.cz

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

12:26 Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

Dnes nepíšu glosu. O smrti se glosy nepíší. Dnes chci ještě několika svými řádky vzpomenout na Mirka…