Václav Klaus: Věřím, že nakonec zvítězí rozum nad propagandou

04.05.2022 16:25

Projev Václava Klause na pietním aktu v Malé pevnosti Terezín

Václav Klaus: Věřím, že nakonec zvítězí rozum nad propagandou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Vážený pane předsedo, pane starosto, dámy a pánové,

vážím si Vašeho pozvání a tím i příležitosti znovu navštívit toto neblaze proslulé pietní místo a spolu s Vámi se zamyslet nad smutným výročím, které si zde dnes připomínáme. Je našim úkolem přispět k tomu, aby posledních 51 popravených v policejní věznici gestapa v Terezíně nebylo zapomenuto.

V Terezíně bylo zavražděno mnohem více lidí, ale tito přišli o život 2. května 1945. Tedy jen několik dní před koncem války, dva dny po sebevraždě Adolfa Hitlera, která pro mnohé symbolizovala konec nacismu, v den dobytí Berlína sovětskými vojsky, abych zmínil alespoň několik důležitých charakteristik tohoto okamžiku. Absurdní poprava, největší v této věznici vůbec, je kondenzovaným vyjádřením toho, jaké lidské tragédie doprovázely zrod naší svobody i ve chvíli, kdy už válka byla dávno rozhodnuta. Chtěl bych poděkovat Českému svazu bojovníků za svobodu, že na tyto tragické momenty naší historie nezapomíná a za to, že zorganizoval toto dnešní setkání.

Zde, v Terezíně, jsem při různých pietních aktech hovořil nejednou. Koncentrační tábor Terezín a události s ním spojené považuji za jeden z nejprůkaznějších projevů obrovského lidského utrpení, které bylo důsledkem německé agrese v naší zemi.

Anketa

Je sněmovní opozice (ANO a SPD) dostatečně důrazná v boji s vládou?

hlasovalo: 36799 lidí

Ve svých vrcholných politických funkcích jsem se vždy snažil přispět k tomu, aby zločiny okupace a druhé světové války a místa jako Terezín, Lidice, Ležáky a další, nebyly zapomenuty a aby promlouvaly dostatečně silně nejen ke generacím dnešním, ale i k těm, které přijdou po nás. Vždy jsem odmítal a odmítám i nyní pokusy účelově přepisovat dějiny, zaměňovat příčinu za následek a symetrizovat viny pachatelů zločinů a jejich obětí. Tragický osud vězněných a zavražděných v Terezíně se nesmí stát součástí dnešních politických hříček.

Více než třicet let jsme se zde, i na dalších pietních místech, utěšovali nadějí, že poučení z tragédie druhé světové války a z událostí s ní spojených je tak silné a tak hluboké, že k opakování něčeho podobného, alespoň zde v Evropě, nemůže dojít. Zdálo se nám, že jednou pro vždy je válka na našem kontinentě věcí minulosti a že se o válkách bude pouze vyučovat v hodinách dějepisu. Mýlili jsme se.

Od února letošního roku už to neplatí. Válka a válečné hrůzy se vracejí a dochází k nim v zemi nepříliš vzdálené od nás. Válka se do našich životů vrátila a svými přímými i nepřímými důsledky je výrazně negativně poznamenává – a to nejsme zemí, ve které se přímo bojuje. Zde v Terezíně, na místech tak tragických, nám připadalo nepředstavitelné, že může v roce 2022, 77 let po skončení druhé světové války, znovu dojít k válečnému vraždění, k tisícům lidských obětí a k rozsáhlému ničení materiálních hodnot, které byly vytvářeny dlouhá desetiletí či staletí.

Je povinností všech, komu leží na srdci osud naší země, Evropy i celého světa, aby přispěli k co nejrychlejšímu zastavení válečného konfliktu. Jsem rád, že se podobným způsobem vyjádřil při svém blahopřání prezidentu Macronovi po jeho znovuzvolení i prezident Zeman. Sám o sobě je už nyní tento konflikt více než hrozný, ale při často se projevující nezodpovědnosti politiků a jejich rádců a našeptávačů může snadno eskalovat a může přerůst v konfrontaci velmocí disponujících zbraněmi hromadného ničení. Pak by už byla v sázce budoucnost celé naší civilizace. Málokde a málokdy si toto existenční ohrožení uvědomujeme tak silně jako na tomto místě.

Nezůstávejme pouhými pozorovateli a komentátory. Nezůstávejme v pasivitě. Propast, která dnes dělí na Ukrajině bojující strany, je hluboká a vypadá nepřekonatelná. Stejně tak velká je ale už delší dobu i jiná propast, propast v názorech lidí na volbu směru vývoje celé lidské společnosti, na zachování nebo naopak radikální popření jejích hodnot a tradic. Právě taková názorová propast vede k válkám. Ty nejsou produktem nevysvětlitelného zkratu nějakého politika.

Přesto si zachovávám víru ve zdravý lidský rozum, v racionalitu rozhodování lidí a v jejich elementární pud sebezáchovy. Věřím, že dojde k brzkému zahájení vážných jednání, i když se do nich téměř nikomu nechce a i když jsou i samotné výzvy k jednání jistou skupinou lidí zcela cíleně považovány za příklon k jedné straně konfliktu. Věřím, že zvítězí úsilí o zabránění eskalaci dnešního konfliktu.

Věřím, že nakonec zvítězí rozum nad propagandou, zodpovědnost nad egem namyšlených jednotlivců, hledání pro všechny přijatelného řešení nad předváděním se před televizními kamerami, starost o celek nad individuálními ambicemi.

Bez toho všeho mírové řešení možné není. Je otázkou, jak dlouho bude hledání takového řešení trvat. Přejme si, aby v zájmu Ukrajiny, Evropy a v neposlední řadě České republiky hledání takového řešení netrvalo příliš dlouho.

Václav Klaus
Vzpomínka na oběti poslední popravy v Malé pevnosti Terezín, Český svaz bojovníků za svobodu, bývalé popraviště v Malé pevnosti Terezín, 2. května 2022.

Převzato z webových stránek Institutu Václava Klause

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla