Václav Kovalčík: Ve svých životech se brodíme uměleckými žánry

10.02.2019 11:34

S hudbou možné život prožít, hudbu si též přivtělit, neboť muzika dokládá a vytváří etapy osobního vnímání i nálad. Právě uvedené historické zkušenosti nás nutí danou píseň zapínat neustále znova, když se k tomu přidají životní okolnosti, ať už radostné, anebo smutné.

Václav Kovalčík: Ve svých životech se brodíme uměleckými žánry
Foto: pixabay.com
Popisek: housle, ilustrační foto

I v našem soukromí nám jistě zaznívá nějaký ten hit. Přitom si představujeme vlastní představy, i když mnohdy nesouvisejí s textem skladby. Můžeme si tímhle zobrazovat třeba ideální krajinu, ideální pracovní úspěchy a kvalitní mezilidské vztahy, anebo zavzpomínat na své zesnulé.

Vcítění v každém věku v souvislosti s hudbou by vytvořilo zajímavé životopisy, záleží též jaká písnička se vcítí, hluboce dostane do vědomí a podvědomí.

Pokud na ni nějakou dobu zapomeneme, může nám melodii opět připomenout třeba právě zapnutý rozhlas. Ve svých životech se tedy brodíme uměleckými žánry, ať už oblíbenými, anebo neoblíbenými, přitom v každém člověku jistě zanechávají stopy, můžou nás nakopnout i k objevům, výkonům, či rekonstrukcím našeho žití.

Hudba je též přirovnána ke vzduchu, který dýcháme, k energii, kterou přijímáme a vydáváme, k cestě (směrnici) ohledně životního putování každé bytosti. Tvorba, reprodukce a poslech této múzy: toť kulturní stopa pro živou a neživou přírodu.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

9:44 Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

Z fotografie na stránkách Parlamentních listů se na mne usmívá veselá stařenka. Je to senátorka Dani…