Václav Souček: Dynamika růstu

06.09.2012 19:51

Zdá se, že civilizovaný svět nějak pozvolna upouští od trvalého růstu životní úrovně. Ještě před několika lety to bylo zaklínadlo, pro jehož naplnění byly schopny vůdčí typy realizovat neuvěřitelné kousky.

Václav Souček: Dynamika růstu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Euro, ilustrační foto

 

Vždycky je ale něco za něco, výsledkem jsou rozevírající se nůžky mezi majetnými a nemajetnými vrstvami jak civilizovaného, tak i méně civilizovaného světa. Tak i vymoženosti fotovoltaiky u nás rostly zprudka. Jen namísto na střechách na nezastavěné půdě. Výsledky se dostavily, slunce energii zdražilo a způsobilo průvan v peněženkách. O průvany tohoto typu není nouze. Princip průvanu je prostý; jako důvod stačí argument, že už pět, šest let jsme ten, či onen produkt nezdražili.
 
Na ministerstvu financí si tak momentálně mnou ruce nad dynamikou výběru daně z přidané hodnoty. Jiné lidi z dynamiky růstu daně svrbí dlaně. Dynamicky roste nevole a chuť zmíněné dlaně - řekněme - použít. 

Komentář zazněl v pořadu Český rozhlas Hradec Králové Glosy Václava Součka
Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…