Václav Souček: Kouzlo inflace

14.06.2014 9:06

Statistika je úžasná věda. Aktuálně bylo zjištěno, že nám už nehrozí deflace, neboť mírně vzrůstá inflace. Statistické souhrny by graficky vypověděly jisté sinusoidy - tedy výkyvné křivky nahoru dolů - ale i hrotité amplitudy; ty - žel - zásadně směrem vzhůru. Příkladně chléb coby základní potravina o něco málo, ale stále zdražuje.

Václav Souček: Kouzlo inflace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Jogurty, výrobek údajně z mléka, jsou za rok dražší o dvacet procent. Máslo...? Škoda mluvit. Zdražuje i rozličný tuk záhadných původů a složení, za války zvaný jednotně: margarín.

Zpět k úvodní zmínce o inflaci. Budiž chválena a nehlasně vzývána početnou množinou obyvatelstva na odpočinku, odpočinku si nedopřávajícího. Tedy podskupinou důchodců na základní potraviny odkázaných. Směrné číslo nárůstu inflace se má stát hlavním ukazatelem růstu mandatorních výdajů - tedy jejich důchodů.

A pro tuto statistickou kategorii až k průměru platí víc než kdy jindy letitá zkratka ze socíku, KKD. Tedy "každá koruna dobrá".

Publikováno se souhlasem vydavatele

Pořad: Glosa Václava Součka  |  Stanice: Hradec Králové

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…