Václav Souček: Předzvěst

11.05.2012 20:01

Dávno tomu, kdy se dal vydělat, či prohrát majlant v kartách.

Václav Souček: Předzvěst
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Děd jednoho z extraligistů nejenže obešel v týdnu dva tři nelegální karbany ve městě, ale občas dojížděl až do Liberce. Jeho vnuk vykope neskonale větší peníz nohama a umí své řemeslo stejně dokonale. Hazard to umí ještě dokonaleji; peníze přijdou k terminálům samy.

Peníze jsou dobrý sluha. Nejsou-li peníze, lze povolat do služby dluhopisy. Stát si hodlá vypůjčit od šetřílků z t. zv. střední třídy až čtyřicet miliard. A slibuje nevídané záruky, to se budou mít banky co otáčet, aby takovou úroveň trumfly. Stát šetřílkům zaručí, že jejich peníze neznehodnotí inflace, a to - považte - s výhledem až sedmi let. To vypadá na první pohled náramně. Každá věc má svůj rub a líc. Státní dluhopisy tohoto druhu taky; mohou se stejně tak dobře stát milostnou předzvěstí inflace nehorázné úrovně. 

Publikováno se svolením vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla