Vaše Věc: Američané útočili na pozice syrské armády

20.09.2016 15:48

Syrská státní televize uvedla, že vojenská koalice vedená USA, bojující proti Islámskému státu (IS) bombardovala pozice syrské armády poblíž letiště u města Dajr az-Zaur. Při tomto útoku mělo zahynout nejméně 80 syrských vojáků. Američané se k útoku přiznali, když uvedli, že americká armáda zastavila útoky na cíle, o kterých si myslela, že jde o IS.

Vaše Věc: Američané útočili na pozice syrské armády
Foto: hns
Popisek: Saab JAS 39 Gripen, Ilustrační foto

Syrská armáda tento americký útok proti svým pozicím označila jako přesvědčivý důkaz, že USA a jeho spojenci podporují islamisty. Spojené státy k tomu uvedly, že poté, co je Rusko informovalo, že při svém útoku zřejmě zasáhly syrské vojáky a vozy, útok zastavily a hájí se tím, že koalice o připravovaném útoku informovala také Rusko.

Tento tragický incident armády Spojených států svědčí jednak o tom, že Američané stále odmítají koordinovat své útoky proti IS se syrskou armádou a že jejich pomoc obyvatelům Sýrie a syrské armádě v boji proti IS není tak efektivní, jak by mohla být. A někdy je americká pomoc dokonce kontraproduktivní.

Dajr az-Zaur je jistě ne jen shodou náhod město, jehož velkou část obyvatel tvoří Kurdové. Američané by měli jasně říci, je-li zde jejich prioritou zbavit Sýrii bojovníků Islámského státu, nebo pomáhat svému spojenci z NATO, Turecku, oslabovat Kurdy, tak aby se co možná nejvíce oddálila „hrozba“ vzniku nezávislého Kurdského státu…

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…