Vaše Věc: Ani úplně stejná, ani úplně odlišná

15.02.2017 15:47

Nová volební kampaň, to slibuje Francois Fillon. Otočit stránku je nezbytné, otočit stránku za záležitostí platů, která mohla zničit jeho kandidaturu a rovněž otočit stránku za primárkami poznamenanou slabostmi v organizaci a zmatku ohledně sociální bezpečnosti. Proto chce oživit vítězné tažení v primárkách a odrazit se k budoucnosti. Jelikož „nová kampaň“ je a musí být, tak jako ve snu francouzského básníka Verlaina „ani úplně stejná, ani úplně odlišná“.

Vaše Věc: Ani úplně stejná, ani úplně odlišná
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Francois Fillon

Bývalý premiér musí opustit přízračnou dvouměsíční sekvenci, která začala ihned po vítězství nad Alainem Juppé. To byla neobratnost vůči sociálnímu zabezpečení, která mu ubrala body v sondážích více nežli „Aféra paní Penelope“. Nedostatečná připravenost a nedostatek komunikace vedly ke špatným a nedostatečně vysvětleným krokům návrhu reformy. Tato první polemika byla jako „humus na druhou“. Program Francoise Fillona potřebuje podporu, nyní víc, než kdykoli jindy. Požádal Francouze o vstřícnost a podporu. „Napadají mě nové a silné myšlenky v programu, které Vás jistě osloví a proto jsem došel k závěru Vás požádat o podporu a o přízeň určenou mé rodině a dětem, kteří byli úplně vyvedeni z míry. A já Vám děkuji“. Ztráta kreditu kandidáta ohrožovala ztrátu kreditu jeho programu. Protiútok z minulého týdne umožnil F. Fillonovi vyhrát politický souboj. Jeho kandidatura je podporována blízkými spolupracovníky i širším okolím.

„Abych se vyhnul tomu, že na každé opatření nebo krok bude pohlíženo z hlediska platů, musíme ukázat, že reformy nejsou míněny tak, aby udělaly radost kandidátům, ale pro zlepšení kvality života Francouzů“. Uchránit projekt, to znamená ukázat, že nerozbíjí sociální model, ale zachovává jej, neatakuje zaměstnance, ale naopak brání jejich pracovní místa.

Nastíněním věty při jeho tiskové konferenci, tento boj právě začíná. „Musíš si najít své národní ministerstvo, své“, navrhnul centrista Jean Christophe Lagarde, jako by chtěl říci, že „nová kampaň, to jsou nové myšlenky, uchopení věcí, obrazná, strukturující nové debaty tak, jak to uměl Nicolas Sarkozy v roce 2007".

Francois Fillon uzavřel interní pravicovou debatu připomínajíc, že má v rukou legitimitu, ne instancí strany, ale milionů voličů primárek.

Je to výzva: změnit převod bez změny projektu.

„Nechci se dlouze vyjadřovat, jednoduše řeknu, že Francois Fillon pokračuje a já ho podporuji“, říká Alain Juppé, starosta Bordeaux.

(podle Le Figaro, ZP)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…