Vaše Věc: Exprezident Nicolas Sarkozy se cítí jako autorita francouzské pravice

22.11.2016 13:03

Nicolas Sarkozy se podruhé během kampaně vrátil z Nice, kde měl minulé úterý proslov kvalifikovaný jako „důležitý“. 14. července tohoto roku bylo město zasaženo atentátníky a bývalý prezident chtěl podtrhnout, že je kandidátem, který umí překonat překážky a rozhodně nehodlá před ničím kapitulovat. Ve své řeči měl v úmyslu se strefovat jmenovitě do prezidenta Hollanda a mluvit o jeho stylu politiky a opakoval, že „úmyslně lhal Francouzům“. „Dlouho jsem přemýšlel a vím, že zkušenost ve státních záležitostech je aktivum. V době velkého nebezpečí si nemůžeme dovolit luxus nezkušenosti“, potvrdil na tribuně. Také to může být odpověď Bruna Le Maire nebo Alaina Juppého, kteří stále říkají, že se jen nafukuje. “Vím, co má dělat prezident. Přešel jsem bouře, znám míchání karet, odkud kdy vane vítr, útesy, mám na to čich“. Na každém mítinku a ještě více po zvolení Trumpa prezidentem USA, Sarkozy trvá na „závažnosti krizí, kterým Francie bude muset čelit“ a nutnosti mít jasný a bystrý pohled, nekonečnou energii a nezkrotitelnou snahu pohnout systémem, který si v hloubi duše nikdo z vlády nepřeje, raději ať se nic nemění.

Vaše Věc: Exprezident Nicolas Sarkozy se cítí jako autorita francouzské pravice
Foto: Indiatalkies.com
Popisek: Nicolas Sarkozy

Sarkozy ukazuje svého bojovného i pokorného ducha a využívá svou výhodu bývalého prezidenta a jde dál, aby se při vícerých příležitostech vyjádřil o „absolutně urgentní situaci“, aby popsal stav, ve kterém se nachází Francie. Podle něj je ve „skandální situaci“, když kvalifikoval „současnou nemohoucnost“ Evropy. Podle Nicolase Sarkozyho "ohrožují Francouze síly vedené zespodu, které o sobě dají jednoho dne vědět, pokud nic nepodnikneme. Může to být noční můra, pokud se dál nebude „nic vidět, nic slyšet a nerozumět utrpení lidu“. Je to kritika na adresu svého hlavního rivala Alaina Juppé, kterému vyčítá, tak jako Fracois Fillon, příliš ustrašený program. Francouzská noční můra je vítězství strany slabochů a odevzdaných vůdců.

Tedy pro Sarkozyho, který se chce rovněž vrátit k výzvě „integrace a rozvoje politického islámu“ vidí i tento problém. V tomto kontextu, pro ex-prezidenta, který chce být „mluvčím pro tichou většinu“, je nemohoucnost francouzského národa dovedena do bodu mrazu, kdy elity jsou odtrženy od reálného života, neschopné chápat běžný život a lidi. Jediná odpověď, abychom mohli čelit zlobě lidí by bylo znovuzískání autority státu.

Podle republikánského lídra Pierra Bédiera, který podporuje Sarkozyho, je ex-prezident muž, který je schopen rozumět, že musíme změnit veškeré parametry, nenechá se vtáhnout do různých intelektuálních skupin, které nás během čtyřiceti let dovedly do současné situace. „Neváhal jsem ho podporovat, i když logický výběr by byl podporovat Alaina Juppé, tak jsem to udělal v letech 1995 – 1997. Mám pro něj hodně sympatií, ale domnívám se, že nemá nutnou intelektuální originalitu. Když jste byl premiérem, ministrem obrany a ministrem zahraničních věcí, nebyl jste nikdy prezidentem. To je zcela odlišná práce. Sarkozy bude operativní v momentě, kdy bude zvolen, zatímco jakýkoli jiný kandidát bude potřebovat půl roku až rok. Jeho jediný hadicap je, že už byl u moci. Bude jeho politická dráha stejná na jakou čekají Francouzi? Jsem o tom naprosto přesvědčen. V těchto primárkách půjde o otázku národní suverenity.

Nejjasnější odpověď dali Sarkozymu voliči pravice v primárkách , v nichž skončil až třetí . A nebude tak kandidátem umírněné pravice na prezidenta Francie.

(podle Le Figaro, ZP)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …