Vaše Věc: Jsou pro nás cizinci problém?

28.04.2017 10:12

CVVM se ve svém průzkumu zaměřila na zjišťování vztahu občanů České republiky k cizincům. Tento průzkum publikuje CVVM pravidelně jednou ročně. Meziročně rapidně stoupl počet českých občanů, kteří se domnívají, že nově příchozí cizinci působí v rámci celé České republiky národnostní problém.

Vaše Věc: Jsou pro nás cizinci problém?
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: CVVM

Ještě v loňském roce odpovídalo na otázku: „Představují nově příchozí občané jiných národností problém v rámci celé České republiky?“ kladně, tedy, že představují problém 55 procent dotázaných. Nyní už nově příchozí cizinci představují v rámci celé ČR problém pro 64 % dotázaných, což je třetí nejvyšší výsledek v historii měření (od roku 2003). Pro 28 % dotázaných nově příchozí cizinci v rámci ČR problém nepředstavují.

Přitom v rámci svého bydliště vidí čeští občané nově příchozí cizince jako problém pouze ve 25 %, a naopak 43 % dotázaných cizince v rámci svého bydliště jako problém nevnímá. Hodnota 25 % je sice o 2 % vyšší, ale stále patří k vůbec nejnižším naměřeným hodnotám v historii tohoto průzkumu. 26 % dotázaných pak uvedlo, že cizinci v místě jejich bydliště nežijí.

Velký nepoměr mezi těmi, kdo cizince považují za problém v rámci celé ČR, ale nepovažují je za problém v rámci svého bydliště, jasně ukazuje, že celý problém migrace je v České republice problémem pouze virtuálním, který živí zejména média. Lidé mají z nově příchozích cizinců na území České republiky strach, ale přitom sami kolem sebe vidí, že buď žádné cizince ve svém okolí nemají, nebo je sice ve svém okolí mají, ale za žádný problém je nepovažují. A jelikož procento těch, kteří cizince ve svém okolí nepovažují za problém, patří k jednomu z nejnižších naměřených, zdá se, že si lidé na cizince ve svém okolí dobře zvykají.

Pokud jde o názory na cizince dlouhodobě žijící v České republice, nahlížíme na ně podle průzkumu CVVM takto:

67 % občanů souhlasí s tím, že jsou cizinci příčinou nárůstu kriminality (27 % rozhodně souhlasí a 40 % dotázaných spíše souhlasí), 20 % dotázaných uvedlo, že neví a 9 procent s tímto výrokem nesouhlasilo. Pro 64 % dotázaných znamenají cizinci dlouhodobě žijící na našem území zdravotní riziko, podle 49 % dotázaných cizinci dlouhodobě žijící na našem území ohrožují náš způsob života (s tím nesouhlasí 19 % dotázaných), podle 46 % zvyšují cizinci v ČR nezaměstnanost. Pouze 16 % dotázaných se domnívá, že cizinci žijící na území České republiky obohacují naši kulturu (s tím nesouhlasí 54 % dotázaných). Že přispívají k rozvoji hospodářství si myslí 17 % dotázaných a nesouhlasí s tím 43 % dotázaných.

Oproti loňskému roku mírně vzrostl (o 1 %) počet těch, kteří se domnívají, že cizinci jsou příčinou nárůstu kriminality. (podle průzkumu agentury Ispos mají lidé tendenci nadhodnocovat počty trestných činů, které v jejich zemích páchají cizinci). Čeští občané odhadovali, že v ČR mají cizinci na svědomí 29 % trestných činů, ale reálný stav je takový, že cizinci spáchali 7 % z všech trestných činů. Lidé tedy situaci ohledně kriminality cizinců podle průzkumu agentury Ipsos nadhodnotili čtyřikrát.) Naopak o pět procent klesl počet lidí, kteří se domnívají, že cizinci dlouhodobě žijící na našem území znamenají zdravotní riziko a o 4 % klesl počet těch, kteří si myslí, že cizinci dlouhodobě žijící na území ČR ohrožují náš způsob života. O celých 12 % klesl počet českých občanů, kteří se domnívají, že cizinci žijící dlouhodobě na území ČR zvyšují celkovou nezaměstnanost: pokles v tomto ohledu je způsoben zejména rekordními čísly v oblasti zaměstnanosti, kdy je v ČR evidováno rekordně málo nezaměstnaných, a podnikům dokonce chybějí pracovní síly, které se proto snaží shánět právě i v zahraničí. Pokud však – až se koruna vůči euru dostane na výhodnější hodnoty – započne také v České republice technologická revoluce a robotizace průmyslu, na úřady práce se zřejmě dostane větší počet současných zaměstnaných. A občané opět začnou vnímat cizince jako původce rostoucí nezaměstnanosti: s tím by měla počítat i ministryně Marksová, která se v současné době snaží o to, aby na český pracovní trh dorazilo v co nejbližší době nejméně 100 tisíc Ukrajinců…

Pokud čeští politici naplno využijí tzv. migrační krize, respektive tématu bezpečnosti České republiky v předvolební kampani k nadcházejícím podzimním sněmovním volbám, lze předpokládat, že počet českých občanů, kteří se obávají nově příchozích cizinců na území ČR, ještě vzroste. Vzhledem k reálnému počtu cizinců na území České republiky a jejich chuti přicházet do ČR, která není příliš vysoká, si však čeští občané dříve nebo později uvědomí, že čeští politici hlásáním „migrační hrozby“ pouze zakrývali nedostatek vlastních nápadů, jak řešit skutečné problémy České republiky, které mají na život českých občanů skutečný vliv. Pokud čeští občané uvádějí, že nově příchozí cizinci v místě jejich bydliště pro ně nepředstavují problém, znamená to, že nejsou zcela zaslepeni hrůzou z cizinců, ale pociťují obavy zejména z toho, s čím se prostě nesetkávají: tato obava však v reálných podmínkách České republiky nemůže žít věčně… 

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.