Vaše Věc: Juncker by měl osobně zasáhnout v Lucembursku

29.12.2016 7:35

Vláda Lucemburského velkovévodství „slavnostně vyhlásila“, že zpřísní podmínky pro zdanění podniků. J. C. Juncker byl téměř dvě desítky let předsedou vlády a dvě desítky let byl také ministrem financí Lucemburska.

Vaše Věc: Juncker by měl osobně zasáhnout v Lucembursku
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Juncker

A za jeho působení se Lucembursko stalo jedním z daňových rájů.

Je to obzvlášť nechutné u země, kde se soustřeďuje významná část evropských bank a bankovních operací, a která je proto velmi bohatá.

Příjmy lucemburského státu jsou díky bankovním a dalším službám, které jsou v této zemi poskytovány, mimořádně vysoké a umožňují Lucembursku dlouhodobě hospodařit s přebytkem státního rozpočtu.

Za těchto okolností by se Lucembursko nemělo uchylovat k nekalé konkurenci vůči ostatním státům EU i zemí celé Evropy, které jsou ve zdrcující většině méně bohaté či dokonce chudé. A nejedná se jen o Německo či Francii s vysokými sazbami daně z příjmů, ale také například o Českou republiku, jejíž daně z příjmu nepatří k nejvyšším a jsou nižší než u naprosté většiny západoevropských států, ale nemohou se pochopitelně rovnat daňovému ráji.

V nedávno zveřejněné studii agentury Oxfam se Lucembursko objevilo mezi 15 nejvýznamnějšími a nejproblematičtějšími daňovými ráji světa.

Z Evropy to kromě Lucemburska byly také Kypr, Irsko, Nizozemsko ostrov Jersey z Velké Británie) a Švýcarsko, které je desítkami smluvních vztahů spjaté s EU.

Tyto státy v Evropě prostě nehrají fér a jejich zájmem by mělo být narovnat daňové sazby, a zejména neposkytovat neférové daňové výjimky a snažit se srovnat (to se týká Velké Britanie) také situaci v zemích, které patří do svazku Commonwealthu (Britské Panenské ostrovy, Kajmany a Bermudy)…

Zkrátka, J. C. Juncker by si měl zamést nejprve před vlastním prahem. Při jeho vysoké odborné kvalifikaci v oblasti vnitrostátních i světových financí by to neměl být velký problém, tedy pokud Juncker bude chtít problém daňových rájů řešit.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…