Vaše Věc: Očekávaný konec v pražské radniční koalici

12.11.2015 9:49

Pražská ČSSD oznámila, že pro ni končí koalice na pražské radnici, neboť ztratila důvěru v partnery z tzv. Trojkoalice (slepenec lidovců, Zelených a STAN). Je pravdou, a na tomto serveru jsme na toto upozorňovali již při vzniku této koalice, že koalice s většinou jednoho jediného hlasu nemá zajištěnu dlouhodobou životnost. Kromě toho se čas životnosti každé koalice krátí úměrně počtu partnerů, kteří v ní jsou. Čím větší počet partnerů, tím menší pravděpodobnost, že koalice přežije delší čas.

Vaše Věc: Očekávaný konec v pražské radniční koalici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova pražského magistrátu

A v této radniční koalici bylo zastoupeno de facto pět politických stran. Najít pro ně společný jmenovatel zejména v situaci, kdy v čele města stojí slabá primátorka bez větší znalosti pražských reálií, je skoro nemožné. Zejména pokud se tyto strany neshodnou, že tímto společným jmenovatelem by měla být práce pro město a její viditelné výsledky.

V městské radě, až na naprosté výjimky, byli zastoupeni lidé často s velkým sebevědomím, ale s malým potenciálem schopností a znalostí pražské problematiky.

Městská rada také zdědila po předchozích chaotických slepencích z minulého období, kdy se postupně ustavovaly a rozpouštěly radniční koalice, celou řadu těžko řešitelných problémů. I pro zkušené komunální politiky by řada z nich, například Opencard, tunel Blanka, dokončení městského okruhu, zahájení příprav na výstavbu trasy D metra, byly velmi obtížným problémem.

Za rok se Praha téměř nehnula z místa a vedení města tak pokračovalo v bezkoncepční politice, která na pražské radnici trvala již od roku 2006, respektive od okamžiku, kdy ODS po vítězných komunálních volbách ustavila radu opírající se o sovu většinu v zastupitelstvu.

Pražené za sebou mají zatím devět ztracených let, kdy byly pokroky v rozvoji města minimální a Praha zjevně zaostává za metropolitními městy okolních země: Vídní, Mnichovem, Drážďanami, Berlínem či Norimberkem.

Ustavení nové koalice bude velmi obtížné, protože každá z variant, které přicházejí v úvahu, znamená potřebu změnit teze, se kterými jednotlivé strany do radniční politiky vstupovaly.

Jestliže tedy Piráti veřejnosti sdělili, že v rámci rady nechtějí spolupracovat ani s ODS ani s ČSSD a jestliže i další strany mají předběžné podmínky, a velmi pravděpodobně ani ČSSD ani ODS již velmi pravděpodobně nebudou chtít spolupracovat s Trojkoalicí, bude sestavení příští rady velmi obtížné.

Buďto do rady vstoupí s účastí ANO a ČSSD TOP 09, anebo začnou chaotická jednání, v jejichž důsledku mohou být, pokud se nepodaří zformovat radniční většinu, vypsány nové volby. To samozřejmě vůbec není jednoduchý proces, ale pokud by chaos na radnici trval příliš dlouho, i samy politické strany již budou mít zájem na ukončení takové agónie.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

dezinfománie

Dobrý den, zajímalo by mě, co si myslíte o tomto komentáři Zahradila -https://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Zahradil-ODS-Zaznamenanihodne-vyrony-dezinfomanie-755567. Dále by mě zajímalo, co s těmi dezinformacemi pořád máte a co za ně vlastně považujete? Protože se zdá, že tato vl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Lanz: Rozvrat školství jako důsledek všeobecného úpadku společnosti

15:22 Zdeněk Lanz: Rozvrat školství jako důsledek všeobecného úpadku společnosti

Název článku Spolupráce se školami je zásadní, ne vždy ale funguje, který vyšel 2. května 2024 na se…