Vaše Věc: Průzkum STEMu potvrzuje rozevírání nůžek mezi ANO a ČSSD

28.01.2017 17:32

Schůze Ústředního výboru ČSSD v prosinci minulého roku k nárůstu volebních preferencí, ba ani k zastavení poklesu volebních preferencí této strany, jak se zdá, nepomohla. Po průzkumu veřejného mínění společnosti SANEP zveřejněném v tomto týdnu to potvrdil i průzkum společnosti STEM, ve kterém ČSSD dopadla ještě o osm desetinek hůře, a hnutí ANO naopak o 1,3 % lépe.

Vaše Věc: Průzkum STEMu potvrzuje rozevírání nůžek mezi ANO a ČSSD
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Babiš, Sobotka

Podle volebního modelu, který na základě svého průzkumu zveřejnila agentura STEM, by ČSSD získala 14,6 % hlasů voličů a hnutí ANO 29,9 % hlasů, tedy o více než polovinu více než ČSSD. Pokud se podíváme na historický vývoj volebních preferencí ČSSD a hnutí ANO podle STEMu, vidíme, že ČSSD nejméně od května 2015 stále ztrácí své voliče, a nyní by ji volilo o 6,6 % občanů méně než v květnu 2015. V posledním měsíci tohoto roku sice ČSSD šly volební preference oproti říjnu nahoru o téměř dvě procenta, zřejmě v očekávání smrště, která měla přijít na a po Ústředním výboru této strany, ale další měsíc už preference zase spadly téměř na říjnovou úroveň, a to zkrátka proto, že z ČSSD se neozývá nic, co by naznačovalo, že se její představitelé probudí k nějaké jiné činnosti než k vysvětlování toho, že druhé místo v nadcházejících volbách je vlastně také krásné.

Zatímco preference ČSSD nerušeně padají, preference hnutí ANO vcelku rychle rostou. Zatímco v květnu 2015 by hnutí ANO podle STEMu získalo 18,7 % hlasů, dnes už je to o 11,2 % hlasů více – a to je opravdu hodně.

Ano. Andrej Babiš má k dispozici média, má perfektní marketingové zázemí, v podstatě neomezené finanční prostředky na vedení celoroční, permanentní, volební kampaně. V rámci této kampaně objíždí i vesnické plesy, aby o své velkoleposti přesvědčoval osobně co nejvíce lidí, atd. Ale sociální demokraté mu svou nečinností jeho plavbu na obláčku neuvěřitelně usnadňují.

Velkou slabinou A. Babiše je bezprogramovost jeho hnutí, jeho zájmy, které jsou často absolutně v rozporu se zájmy většiny obyčejných občanů České republiky (například ochrana spotřebitele, vyšší zdanění největších českých firem atd., atd.), to, že hnutí ANO je zkrátka jen Babiš a ve straně není dostatek erudovaných a zkušených politiků. Jeho slabinou jsou i slabé výkony ministrů za hnutí ANO a také vývoj v mnoha obcích a městech, kde se po volbách ujali vesla lidé z hnutí ANO (kolik těchto komunálních koalic už se rozpadlo? Jak si vede například pražská primátorka…). Jenže ČSSD jakoby byla osobou A. Babiše fascinována jako myška útočící korbou, na jeho slabiny téměř neupozorňuje a mnohdy mu představitelé sociální demokracie ještě nahrávají na smeč a případně z něho ochotně snímají břímě jeho chyb (jako v případě výjimek při zavedení EET).

Zkrátka se zdá, že ČSSD místo toho, aby napnula všechny síly k mobilizaci svých voličů, tak aby ještě do voleb zvrátila vývoj volebních preferencí a mohla A. Babiše porazit, se rozhodla pro jinou, jednodušší cestu. A cestu: moc si toho Andreje nerozházet, aby si nás pak vzal po volbách do koalice jako juniorního partnera. Že voliči předem poražené strany příliš nemilují, i když ty se snaží tvářit vítězně, je jasné. A jak je volba ČSSD rozumná, se může ukázat hned po volbách, když si je Babiš ani do té koalice nevezme. Pak si bude moci ČSSD notovat s ODS v opozici a to s volebním výsledkem kolem 10 %, který obě strany předurčuje k budoucí absolutní bezmocnosti…

Tento průzkum STEM také podle očekávání potvrdil strmý pád TOP 09, která by se se 4,6 % získaných hlasů ani nedostala do poslanecké sněmovny. Česká tradiční pravice je zcela rozklížená a česká levice, tedy ČSSD a komunisté, dělá vše pro to, aby dopadla jako česká pravice. A z toho těží zejména populistické strany, tedy na prvním místě Babišovo hnutí ANO, ale také Okamurova SPD…

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…