Vaše Věc: Sarkozyho kandidatura a kniha - jeden projekt

01.09.2016 18:01

„Moje přesvědčení je, že co je psané, zavazuje více než televizní přenos“. Nicolas Sarkozy upřesnil, že jeho nástup do prezidentské volební kampaně „překvapí“. Během existence V. republiky ve Francii nikdy nebyla učiněna deklarace o kandidatuře na prezidenta písemně, když pomineme fax Lionela Jospina agentuře France – Presse 21. 2. 2002. Vstoupit oficiálně tímto způsobem do kampaně odpovídá, jak se Sarkozy svěřil Figaru, nutnosti ne se prezentovat, ale reformovat Francii.

Vaše Věc: Sarkozyho kandidatura a kniha - jeden projekt
Foto: archív Vaše věc
Popisek: N. Sarkozy a libyjský vůdce M. Kaddáfí, který údajně spolufinancoval poslední prezidentskou kampaň Sarkozyho.

„Když vezmeme v potaz vážnost současné situace, kdy v demokracii slova neplatí, mé přesvědčení o správnosti vyjádřit se slovy trvá“. Každopádně Nicolas Sarkozy ukazuje zcela jasně na jakém terénu hodlá čelit svému hlavnímu soupeři v řadách republikánů Alainu Juppé, „partyzánu rozumných kompromisů“ s islámem", jak Sarkozy říká.

Před šesti měsíci vyšla Sarkozyho první kniha "Francie pro život" a srpnová kniha je jejím logickým pokračováním. Jenom velmi úzký okruh lidí věděl, že poslední týden v srpnu vyjde druhá Sarkozyho kniha. Ta první byla bestselerem, říká ředitelka vydavatelství Plon, paní Beyerová. Podle pana Hortefeux, jednoho z nejvěrnějších přátel ex-prezidenta, dochází k přeskupování sil. „Klima se změnilo během pár týdnů", říká. "Známe ty přesvědčené, známe ty váhající a ty, co nám zatím nejdou vstříc. Zbývají necelé tři měsíce do primárních voleb a víme na koho a jak se obrátit", dodává. "

Je bez diskuze, že se nesmí ztratit nebo promarnit ani minuta“. V centrále republikánů je všechno v pohybu a tato dynamika je živena deklaracemi o podpoře např.ze strany Chiracova sdružení, které vede pan Baroin. To udělalo na veřejnost velký dojem. Přicházejí s podporou také další podobné organizace, např. pomocí formou volebních výjezdů a agitace. Existuje rovněž velká občanská iniciativa, kterou vede Christian Jacob, prominentní reprezentant „generace Chiraca“, prezident tohoto sdružení v Národním shromáždění. Jsou to ve Francii známá a vážená jména. Boj o podporu bude určující, i když každý ujišťuje, že s fair-play může ex-prezident počítat. To samozřejmě neplatí o skalních, lety prověřených a loajálních politicích, o kterých se píše výše.

Ve své druhé knize Sarkozy píše: „Nemyslím na jakoukoli odplatu, na otázku ega, se kterou bych chtěl řešit spory a to zejména ne v mojí vlastní politické rodině“. Je to odpověď všem, ať už nalevo nebo napravo, všem, kteří jej obviňují, že chce kandidovat, aby smazal svůj neúspěch z roku 2012.

(převzato z Le Figara, zp)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

12:26 Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

Dnes nepíšu glosu. O smrti se glosy nepíší. Dnes chci ještě několika svými řádky vzpomenout na Mirka…