Vaše Věc: Veto prezidenta na Babišův střet zájmů

20.12.2016 7:35

Podle očekávání vyslovil prezident Zeman veto na lex Babiš, který má zabránit dalšímu střetu zájmů A. Babiše ve vysoké politice.

Vaše Věc: Veto prezidenta na Babišův střet zájmů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Babiš by se kvůli lex Babiš musel vzdát vlastnictví mediálního domu MAFRA a řízení svého koncernu Agrofert, pokud by chtěl zůstat i po volbách ve vysoké ústavní funkci. Většina poslanecké sněmovny je zajedno, že s tímto Babišovým konfliktem zájmů je potřeba něco udělat. Proto lze očekávat, že veto prezidenta bude s největší pravděpodobností přehlasováno. Parlamentní politické strany se budou zkrátka chovat sebezáchovně.

Veto prezidenta je jen důkazem současných úzkých vazeb prezidenta a A. Babiše. Prezident Zeman má velký zájem Babišovi v této klíčové otázce vyhovět. Přestože například Babišův velký politický vzor D. Trump se po dobu svého prezidentství vzdá osobního řízení svých společností a svěří je nejbližším příbuzným. To, že to bude řešení poněkud pokrytecké, je zřejmé. Ale upřímně, představovat si, že by americký prezident byl schopen současně řídit jak svou zemi, tak jaksi ve "vedlejšáku" i své dosti firmy, je nerealistická.

Andrej Babiš by se v této otázce neměl snažit jít proti naprosté většině. I prezident Zeman ví, že dřív nebo později bude jeho veto s největší pravděpodobností přehlasováno, nejspíš ještě do konce tohoto roku.

Lex Babiš je správným řešením, když A. Babiš sám nepřišel na to, že se svým středem zájmů něco musí udělat…

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.