Vaše věc: Moc obchodních řetězců drtí dodavatele i spotřebitele

28.06.2015 15:14

České vlády nechávaly dlouhodobě zbytnět moc českých obchodních řetězců, které nyní mohou prakticky uplatňovat sovu oligopolní moc v kombinaci s kartelovými dohodami.

Vaše věc: Moc obchodních řetězců drtí dodavatele i spotřebitele
Foto: Hans Štembera
Popisek: Supermarket, ilustrační foto

Výsledkem toho je, že české obchodní řetězce diktují svým dodavatelům ceny, které jsou pro dodavatele jen málo výnosné, a někdy dokonce prodělečné, ale zároveň pracují s tak vysokými maržemi, že v základním spotřebním koši potravin jsou ceny až o čtvrtinu vyšší, než je tomu v sousedním Německu.

A to zde není řeč o kvalitě potravin, která je v ČR nesrovnatelně nižší než v Německu. Vláda, ale i organizace typu úřad pro ochranu hospodářské soutěže, by se měly zaměřit na činnost oligopolních řetězců a usměrňovat ji s ohledem na české výrobce a dodavatele, ale hlavně s ohledem na koncového českého spotřebitele.

Není třeba pohybovat o tom, že zisky českých obchodních řetězců plynou na konta zahraničních mateřských firem těchto řetězců…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

Párování.

Probíhá párování koalice a opozice? Pokud ano, nejsou potom "obstrukce" jen divadlem pro voliče a opozice to koalici hodně usnadňuje?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Žamboch: Pozoruhodná slova ústavního soudce Jirsy

12:26 Jan Žamboch: Pozoruhodná slova ústavního soudce Jirsy

Denní glosa Jana Žambocha