Vaše věc: Průzkum STEM pro Právo aneb kdo všechno má větší problém než Paroubek

15.10.2011 13:11

Média se snaží různě interpretovat průzkum agentury STEM pro Právo, který dnes tento deník zveřejnil s titulkem „Paroubkův problém: příliš odpůrců".

Vaše věc: Průzkum STEM pro Právo aneb kdo všechno má větší problém než Paroubek
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek

Tak předně je velmi zajímavé, že ačkoliv 68% dotázaných říká, že je informace o vznikající levostředové straně „Národní socialisté - Levice 21. století" nezajímají, ví o ní drtivá většina dotazovaných, tedy 70%. Dotazovaní tedy říkají něco jiného, než pak dělají - bojí se přiznat, že se o nový politický subjekt zajímají. To je výhoda silné, kontroverzní osobnosti a politiky, kterou prosazuje.

Paroubkův problém by totiž byl, kdy byl všem jedno. Představte si Bohuslava Sobotku, Michala Haška či Vojtěcha Filipa, jak zakládají nový politický subjekt. Aniž bych chtěl kohokoliv z nich urazit, asi by to bylo všem tak nějak jedno. U těchto politiků opravdu platí citát z Dykovy básně Země mluví: „Opustíš-li mne, nezahynu! Opustíš-li mne, zahyneš!". Oni se totiž vezou se značkou své strany, nikoliv obráceně.

Mimořádně zajímavé je to, že ačkoliv nová strana ještě ani nevznikla a mluví se o ní pouze týden, už má podle průzkumu STEMu „jistá" 3% voličů a dalších 16% voličů potenciálních. Dohromady má tedy potenciál získat skoro 20% voličů, což nebylo nikdy cílem těch, kdo o tomto politickém projektu přemýšlejí a podílejí se na jeho vzniku!

A kdo tedy má problém? Problém má KSČM a ČSSD, protože v prvním případě je nový politický subjekt v čele s Jiřím Paroubkem sympatický 43% jejích voličů a v případě ČSSD je to jen o 4% méně. Vedení ČSSD by se mělo oprávněně ptát, jak je možné, že skoro 40% jejích voličů uvažuje o volbě jiné levostředové strany.

Vysoká míra zájmu voličů KSČM o novou levostředovou alternativu by měla zajímat i všechny ty novináře, co stále ještě trpí antiparoubkismem a zároveň se považují za antikomunisty...

Vyšlo na serveru Vaše věc. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Čtěte také:
Paroubek nechce být jako Zeman. Nechal se unést antipatií vůči mně, říká
Paroubek by měl úspěch nalevo od ČSSD. S Grebeníčkem po boku

SLEDUJEME téma Paroubkova nová strana

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.