Vaše věc: Sanep - hrozby a očekávání českých občanů

04.10.2017 8:11

Agentura Sanep ve dnech 9. – 16. září zjišťovala, které obavy trápí obyvatele České republiky nejvíce. A co v souvislosti se svými obavami očekávají od příští české vlády.

Vaše věc: Sanep - hrozby a očekávání českých občanů
Foto: pixabay.com
Popisek: Analýza - ilustrační foto

Nejprve lidé odpovídali na otázku, zda se obávají šestnácti agenturou vybraných hrozeb: Nárůstu uprchlíků v Evropě, rostoucích teroristických útoků v Evropě, islamizace Evropy, cenzury médií, organizovaného zločinu, násilné a majetkové kriminality, napětí způsobeného přílivem cizinců, finančním zajištěním ve stáří, rostoucích životních nákladů, klimatických změn – sucha, nárůstů uprchlíků v ČR, kybernetických útoků, teroristických útoků v ČR, politického extremismu, přírodních katastrof a ekologických havárií.

Nejvíce se lidé podle tohoto průzkumu obávají nárůstu uprchlíků v Evropě (83,2 % dotázaných), nárůstu teroristických útoků v Evropě (81,4 %), islamizace Evropy (79,2 %), cenzury médií (75,3 %) a organizovaného zločinu (73,5 %). Za nejmenší hrozby podle tohoto průzkumu považují čeští občané ekologické havárie (47, 3 %), přírodní katastrofy (46,8 %) a politický extremismus (55,4 %).

Následně lidé v rámci průzkumu uváděli vlastními slovy, čeho se v blízké budoucnosti obávají nejvíce. Nejčasnějšími odpověďmi bylo, že se obávají terorismu a teroristů, omezování práv českých občanů v EU, ztráty svobody a ztráty nezávislosti ČR v EU a imigrantů.

Od české vlády po volbách pak čeští občané očekávají zejména hájení suverenity České republiky v EU (74,3 %), zamezení zneužívání sociálního systému (72,5 %) a nedodržování uprchlických kvót i za cenu sankcí (71,3 %).

Občané čím dál silněji vnímají EU jako prvek, který republice škodí

Vlastními slovy pak dotázaní popisovali svá očekávání nejčastěji jako: zákaz islámu v ČR, vystoupení z EU, prohloubení integrace s EU, zvýšení minimální mzdy, zvýšení důchodů a zajištění sociálních jistot.

Jak je vidět, čeští občané v současné době vidí hrozby zejména za hranicemi České republiky, a tak také tato témata také tak nějak táhnou ospalou předvolební kampaň a dávají možnost vyniknout celé řadě nových obskurních uskupení, která se předhánějí, kdo z nich uprchlíky a imigranty odmítne tvrději a kdo se více vymezí vůči Evropské unii, a která do slovních soubojů na tato témata čím dál tím více vtahují i zavedené politické strany.

Zejména druhý bod, a to vymezení se vůči Evropské unii, ačkoli to od politiků lidé už čekají, však může české občany v budoucnu přijít ještě hodně draho. Česká politická scéna se v posledních letech ve své většině vymezuje vůči Evropské unii tak silně, že občané čím dál silněji vnímají EU jako prvek, který České republice škodí – a podle toho také čeští občané chtějí, a budou chtít čím dál více, aby se čeští představitelé chovali. Budou chtít, jak to ukazuje i průzkum Sanepu, aby hájili suverenitu ČR před EU. – Jen těžko se s takovýmto veřejným míněním, začne-li fungovat koncept vícerychlostní Evropy , o němž v minulém týdnu hovořil francouzský prezident Macron, bude Česká republika držet v jádru Evropské unie. Naopak se zdá, že s podobným přístupem se Česká republika ráda vzdálí od středu na periferii EU, aniž by ji z toho však plynula jediná výhoda…

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…