Viliam Buchert: Pekelná volba pro ČSSD - s komunisty v zádech nebo v objetí Zemana

10.09.2013 10:40

Přestože předvolebním průzkumům se tradičně moc věřit nedá, vše vypadá na to, že nás čeká vláda levice v různých možných podobách.

Viliam Buchert: Pekelná volba pro ČSSD - s komunisty v zádech nebo v objetí Zemana
Foto: top09.cz
Popisek: Viliam Buchert

V nesnadné situaci se ocitne především sociální demokracie, protože pokud volby vyhraje, bude muset daleko více než v minulosti spolupracovat s komunisty a navíc v objetí Miloše Zemana.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se sice zatím na možnou otevřenou koalici s KSČM či Zemanovci netváří, ale volební matematika je jiná. Nedá se předpokládat, že socialisté získají nadpoloviční většinu mandátů, aby mohli vládnout sami. Pak jim ale moc průchodných variant na výběr nezbývá. Prezident Miloš Zeman totiž jistě jmenuje jen takovou vládu (zkušenosti posledního půl roku tomu nasvědčují), která mu bude vyhovovat.

Pokud by výsledky voleb vedly k sestavení menšinové vlády ČSSD, ta se bude muset opřít o pomoc stran, které budou mít dostatek hlasů pro provádění některých zamýšlených kroků sociální demokracie (i když většina předvolebních slibů splněna jako vždy nebude). S komunisty by podle odhadů mohla ČSSD dosáhnout až na ústavní většinu, ale v takovém případě to bude draze vykoupeno ústupky, které budou vyhovovat hlavně KSČM. Koalice se Zemanovci by naopak vedla k pádu Sobotky a role prezidenta by byla ještě výraznější a důležitější. Ani jedna z variant část voličů ČSSD nepotěší a do budoucnosti je možná i odradí.

Sociální demokracie by samozřejmě mohla do koalice s menšími stranami, pokud se do sněmovny dostanou. Jenže spolupráce například s Andrejem Babiše by brzy ztroskotala, protože hnutí ANO na ní není připraveno a nebude zřejmě ani ochotno do něčeho podobného jít. Navíc sám pan Babiš bude další neřízenou střelou, pokud zasedne v parlamentu. Jako tradičně se mohou objevit lidovci (ale jejich šance na vstup do sněmovny nejsou jednoznačné), kteří jsou mimořádně ohební, pokud jim budou zajištěny různé posty. Podobný trik by se dal čekat i od Strany zelených.

Další varianty vládnutí jsou pro ČSSD vysoce nepravděpodobné. V každém případě tak čeká sociální demokraty rozhodování mezi horší a úplně špatnou variantou. Nic na tom nezmění nabubřelé předvolební sliby, na které bude brzy zapomenuto. Realita bude pro Lidový dům daleko méně radostná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Viliam Buchert

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…