Viliam Buchert: Sebevražedné hádky pravice odrazují její voliče

28.05.2013 16:20

Znáte nějaký nový druh sebetrýznění? Pokud ano, pošlete jeho popis představitelům ODS a TOP 09. Můžete si být jisti, že tyto strany jej brzy použijí.

Viliam Buchert: Sebevražedné hádky pravice odrazují její voliče
Foto: top09.cz
Popisek: Viliam Buchert

Rozpad jejich koalice v Praze, ale předtím i v některých městských částech hlavního města, je toho důkazem. Opakující se spory mezi občanskými demokraty a topkou na vládní i jiných úrovních přitom nahrávají nevýrazné ČSSD. Nepodařené sebevraždy pravice mohou navíc mít dlouhotrvající následky pro českou politickou scénu.

Existuje totiž zcela jiné vnímání toho, co hádky na pravici znamenají. Zatímco straničtí funkcionáři si zcela logicky a v podstatě správně budují pozice před příštími volbami (do Poslanecké sněmovny a Evropského parlamentu by se podle všeho měly uskutečnit 23. a 24. května 2014), tak volič na této straně politického spektra neustálé spory, hádky a napadání nechápe, zneklidňují jej a nerad je vidí. Pravicové strany se rády chlubí tím, že jejich elektorát je na rozdíl od levice vzdělanější, chytřejší, pracovně aktivnější, přemýšlivější. No právě… Proč by lépe intelektuálně vybavený volič měl pořád naslouchat špičkování premiéra Petra Nečase a ministra financí Miroslava Kalouska? Čeká od nich spolupráci, ne hádky. Volby-nevolby. On už si pravicový volič mezi podobnými stranami vybere.

Všichni ale tuší, že sebevražedná pravicová řevnivost nahrává především sociální demokracii, která míří k vítězství ve volbách do Sněmovny, přestože nepřináší nic objevného, co by řešilo problémy země, přestože nemá žádné charismatické vůdce a pouze čeká na chyby pravice.

Je zřejmé, že právě ODS a TOP 09 si v příštím supervolebním roce rozdělí značnou část pravicových a některých středových voličů. Ale vzájemné hádky těchto stran a neustávající kauzy některých jejich vysoce postavených členů mohou část voličů pravice odradit od toho, aby vůbec šli volit. Špičkování na pravici neznamená víc levicových voličů, ale může přinést podstatně méně těch pravicových u volebních uren. To opět vyhovuje ČSSD a komunistům.

Pokud se pravice opakovaným napadáním nezničí sama, nabízí se jí jeden nový terč, do kterého může mířit a bude se strefovat poměrně lehce. Je jím jediná integrující osobnost na levici, a tou je dnes prezident Miloš Zeman. Pokud bude pokračovat ve své konfrontační politice a přidá nějakou tu virózu, tak to TOP 09 (ta už to pochopila před časem) a ODS může ve volbách pomoci a naopak levici uškodit. Když už si pravice chybně „nepěstuje“ vzájemnou spolupráci, tak by si měla „pěstovat“ Zemana.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…