Vít Klíma: Jeruzalém a o čem se nemluví

08.12.2017 18:20

Mnohdy je podstatně důležitější to, o čem se mlčí a nemluví, než to co bylo zveřejněno. Plně to platí i pro složitou situaci Jeruzaléma a vyhlášení samostatného státu „Palestina“.

Vít Klíma: Jeruzalém a o čem se nemluví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Izraele

Ještě před tím, než Donald Trump potvrdil Jeruzalém jako hlavní město Izraele, jezdili jeho osobní emisaři po všech důležitých Arabských státech. Ve všech padal stejný dotaz: „pokud se stane Palestina samostatným státem, podpoříte ji finančně“? Víme totiž, že příjmy z palestinských území neumožňují palestinskému státu samofinancování svého provozu (blíže viz ZDE). Ukázalo se, že arabští soudruzi stojí plně za oprávněnými požadavky palestinského lidu, ovšem za předpokladu, že je to nebude (pokud možno) nic stát. Souhrnně řečeno: vznik samostatného palestinského státu si fakticky nikdo nepřeje, neb by jeho chod musel být dotován takřka výhradně z arabských zdrojů. Ukázalo se, že uznání Jeruzaléma, jako hlavního města Izraele nemá na vznik samostatného státu Palestina okamžitý vliv.

Samozřejmě, že ani pro Izrael není nový statut Jeruzaléma jen výhra. Cenou, kterou za to budou muset Židé zaplatit, je přiznat občanství 320.000 Palestincům žijících ve „sjednoceném“ Jeruzalému. Mezinárodní společenství má pravdu v tom, když říká, že dokud žijí ve městě občané bez volebního práva, pak Izrael není svrchovaným pánem Jeruzaléma.

Udělení občanství izraelským Arabům bude znamenat zaprvé, skutečné sjednocení Jeruzaléma a za druhé, definitivně ničí snahy o vznik samostatného palestinského státu. Na straně druhé, Izrael - z dlouhodobého hlediska - bude muset vyřešit, zda dá své občanství Palestincům na Západním břehu Jordánu a nakonec i v Gaze. Bude to ale ještě židovský stát?

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…