Vladimír Burjánek: Štědrý den

23.12.2012 19:42

Plamínek poslední adventní svíčky, kterou zapálíte dnes, je bezprostřední předzvěstí toho dne, který zítra ráno přijde tiše a po špičkách, se vší tajemností, svátostí i nádherou, která k němu patří.

Vladimír Burjánek: Štědrý den
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adventní věnec

Téměř v každém z nás roste od dětství nějaké vánoční podobenství. Tu spojené s pečením vánoček a cukroví, tam s betlémem, koledami, zvyky i tradicemi. Takové hodnoty si pak neseme celým životem, dávno potom, kdy už čas zavře vrátka našeho dětství. A nejen v nás žijí natrvalo, neboťˇje předáváme dalším generacím. Možná právě v téhle chvíli nesete vánoční ozdoby, nebo stavíte teprve betlém, někdo vybírá vánoční stromeček, jiný balí poslední dárky či pilná hospodyně dochucuje bramborový salát. Všimli jste si už včera, jak jsou lidé svátečně naladěni, jak když vás potkávají, nechybí milý úsměv a upřímné podání ruky. To všechno umí vánoční čas. Naladit v nás ty lepší struny sounáležitosti, pospolitosti, rodinné vzájemnosti a pohody. Takový je i život, který ve své zázračné proměně nám každoročně naděluje onu zítřejší radost Stříbrná píšťalka vánoc nám za zvuků koled podává klíč k času štědrosti.

Zaznělo v pořadu Nedělní káva a Ohlédnutí přes rameno na ČRo Hradec Králové
Publikováno se souhlasem vydavatele.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…