Vladimír Dlouhý: Shromažďujeme poptávky po pracovní síle z řad migrantů. Komora založila fond

29.10.2015 8:35

Prezident Hospodářské komory ČR vyzval podnikatele, aby se vyjádřili k zapojení legálních azylantů do pracovního procesu ve svých společnostech, a informoval je o založení Rekvalifikační a vzdělávací fond, z něhož budou financovány rekvalifikaci migrantů:

Vladimír Dlouhý: Shromažďujeme poptávky po pracovní síle z řad migrantů. Komora založila fond
Foto: archiv
Popisek: Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory ČR

Dovolte mi, abych se na Vás obrátil v souvislosti se současnými společenskými změnami, které se týkají přílivu uprchlíků do zemí Evropské unie. Pod vlivem těchto skutečností Hospodářská komora České republiky navázala spolupráci se Sdružením pro integraci a migraci (SIMI), se kterým se v těchto dnech připravuje podpis memoranda o spolupráci. Obsahem naší kooperace by mělo být zejména nastavení podmínek pro pobyt a zaměstnávání cizinců v České republice, jimž byl udělen azyl a v ČR tak pobývají legálně. HK ČR se společně se SIMI rozhodla zapojit do integrace těchto lidí do naší společnosti. Jsme přesvědčeni, že jedině integrace prostřednictvím práce, přijetí místních sociálních zvyků a zapojení se do běžného života, je nejlepším způsobem, jak se mohou tito lidé řádně začlenit do naší společnosti.  

Spolupráce se SIMI by měla mít dvě úrovně. Za prvé shromažďování poptávky po kvalifikované pracovní síle ze strany podnikatelů a za druhé analýza a monitoring schopností a kvalifikací lidí s uděleným azylem. Z této společné činnosti by měla vzejít nabídka kvalifikovaných zaměstnanců pro české společnosti v oborech, ve kterých je nedostatek zájemců o pracovní místa. V delším horizontu by se naše aktivita mohla zaměřit i na rekvalifikace v oborech, v nichž je kritický nedostatek zájemců o práci i přes to, že jsou pro chod našeho hospodářství důležití.  

V této souvislosti bych Vás rád požádal o Váš názor na zapojení legálních azylantů do pracovního procesu ve Vaší společnosti. Níže naleznete sedm otázek, jejichž vyplnění Vám zabere pět minut času. Pomůžete nám tak definovat pravidla pro rekvalifikace, požadavky na profesní kvalifikaci a vzdělávání dle Vašich konkrétních potřeb a požadavků.

Aby výše uvedená symbióza fungovala co nejlépe, zakládáme zároveň Rekvalifikační a vzdělávací fond HK ČR, ze kterého budou financovány rekvalifikace zájemců o zaměstnání ve Vámi požadovaných oborech a celý proces jejich uplatňování na trhu práce. V naší činnosti se chceme primárně zaměřit na obory kriticky zasažené malým zájmem občanů ČR.  

Správné nastavení uvedeného procesu pomůže k efektivnímu a hlavně dlouhodobému pokrývání Vaší poptávky po kvalifikovaných zaměstnancích v oborech, které nejsou v současné době mezi českou populací atraktivní, ale zároveň jsou pro Vaše společnosti velmi důležité.  

Budu velmi rád, když nám poskytnutými informacemi pomůžete co nejlépe vyhodnotit aktuální situaci. Prospějete tím jak českým podnikatelům, tak i lidem, kteří utíkají před válkou a hledají v České republice pomoc.

Anketu naleznete zde:  www.komora.cz/azylantivCR/ . Anketa bude uzavřena 8. listopadu 2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla