Vladimír Dlouhý: Vláda pro jednou použila zdravý rozum

28.07.2016 10:30

Alespoň v jedné z agend nejde současná vláda na ruku odborům, když vyslyšela zoufalé výkřiky českých firem volajících po nízko a středně kvalifikovaných pracovnících z Ukrajiny. Díky včera schválenému rozšíření projektu na zaměstnávání Ukrajinců v ČR se na český pracovní trh dostanou i nízko a středně kvalifikovaní pracovníci, kterých zde chybí desítky tisíc.

Vladimír Dlouhý: Vláda pro jednou použila zdravý rozum
Foto: archiv
Popisek: Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory ČR

„Rozhodnutí vlády nám jako zaměstnavatelům navrací naději na to, že vláda nevychází neustále vstříc jenom požadavkům odborů, ale zachovala si zdravý rozum a svým rozhodnutím udělá aspoň první krok k záchraně tisíců neobsazených pracovních míst v ČR. Čeští podnikatelé dlouhodobě upozorňují na naprostý nedostatek nízko a středně kvalifikovaných pracovníků v ČR, situace už je tak kritická, že v mnoha odvětvích firmy začínají uvažovat o odchodu z ČR. Bez radikálního zásahu už není situace dále udržitelná,“ uvedl k včerejšímu rozhodnutí vlády prezident HK ČR Vladimír Dlouhý.

„Jde právě jen o první krok, protože počet přijímaných nízko a středně kvalifikovaných zaměstnanců nemá podle dostupných informací s ohledem na kapacitu konzulátu ve Lvově zatím překročit měsíčně tři stovky. To vůbec nekoresponduje s reálnou poptávkou firem, proto věříme, že vláda v konkurenci mnoha zbytnějších rozpočtových výdajů co nejdříve nalezne prostor k navýšení nízké kvóty,“ doplňuje viceprezidentka HK ČR Irena Bartoňová Pálková.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …