Vladimír Dlouhý: Žádáme o pružnost při vyřizování žádostí firem i urychlené schválení programu MPSV

19.03.2020 7:33

Oceňujeme, že vláda zareagovala na naši včerejší výzvu k okamžité alokaci finančních prostředků na ochranu pracovních míst a firem před krachem. Zdůrazňujeme, že důležité jsou reálné činy, a proto očekáváme výraznou pružnost státu při posuzování žádostí firem o úvěr COVID v ČMZRB tak, aby živnostníci a zaměstnavatelé mohli finanční prostředky obdržet rychle bez zbytečných administrativních překážek, kterým první vlna programu trpěla.

Vladimír Dlouhý: Žádáme o pružnost při vyřizování žádostí firem i urychlené schválení programu MPSV
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Dlouhý

Včera jsme společně s tripartitními partnery jednali se členy vlády a poté s jejich náměstky o parametrech Ministerstvem práce a sociálních věcí navrženého programu kompenzace náhrad mezd vyplácených zaměstnavateli zaměstnancům na překážkách v práci. Po intenzivním jednání se sice podařilo nalézt koncepční shodu, nyní se pracuje na legislativních a dalších podrobnostech. Nicméně, rozhodnutí o těchto kompenzačních opatřeních zaměstnavatelům, o kterých se jedná už několik dní, je v tomto okamžiku už zcela rozhodující pro přežití či nepřežití stále rostoucího počtu firem.

Rozumíme sice apelu premiéra Babiše, aby firmy nepropouštěly lidi, ale bez urychleného rozhodnutí o kompenzacích tento apel se bohužel v mnoha případech zcela mine s účinkem. Žádáme o co nejrychlejší schválení tohoto opatření.

Vladimír Dlouhý
prezident Hospodářské komory České republiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…