Vladimír Pelc: K daňovým návrhům proti koronakrizi

16.08.2020 14:58

Daně jsou záležitost politická. A tak si politici mylně myslí, že pomocí daní lze stavět domy, zlevňovat v nich nájmy apod. Je to omyl.

Vladimír Pelc: K daňovým návrhům proti koronakrizi
Foto: narsoc.cz
Popisek: Vladimír Pelc

Daně mohou spoluvytvářet příznivé hospodářské prostředí. Anebo nepříznivé. V konkrétním segmentu hospodářství. Domy však nepostaví, nájmy nezlevní. Vládní návrh zákona, kterým se ruší zákonné opatření Senátu č. 340/2013 Sb., PSP ČR, 8. volební období, r. 2020, tisk č. 866 předpokládá jako podstatnou změnu prodloužení časového testu pro osvobození příjmů z prodeje nemovitých věcí od daně z příjmů fyzických osob na dvojnásobek [na 10 let; § 4 odst. 1 písm. b) zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů], a zrušení odpočtů z titulu zaplacených úroků z úvěrů na financování bytových potřeb.

Ekonomickým důvodem osvobození příjmů z prodeje nemovitostí, přesáhne-li doba mezi jejich nabytím a prodejem dobu pěti let, podle § 4 odst. 1 písm. b) zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, je skutečnost, že se nejedná o příjem ve smyslu přírůstku majetku daňového subjektu, nýbrž toliko o transformaci vlastnictví věci (nemovitosti) v její peněžitý ekvivalent, rozsudek NSS, 16. 5. 2008, č. j. 2 Afs 70/2007-55 (č. 1631/2008 Sb. NSS).

Prodloužení uvedené spekulativní lhůty nutné k osvobození příjmu z prodeje nemovité věci na dvojnásobek žádné ekonomické turbo nepřinese. Oživení trhu s nemovitostmi mj. znamená větší počet jejich koupí a prodejů, tedy více transformací vlastnictví nemovitosti v peněžitý ekvivalent a naopak. Četnost a ekonomická hutnost nabídky a poptávky je pro ceny komodity určující. Navrhovaná změna povede spíše k utlumení trhu.

Tvrzení v důvodové zprávě že uvedená změna, která se bude týkat nemovitostí nabytých od tohoto roku, přinese do státního rozpočtu 0,6 mld. Kč, je věštěním ze skleněné koule.

Vladimír Pelc

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty