Vladimír Pelc: Mějte rádi své rodiny

01.01.2019 16:23

Mějte rádi své rodiny. A uvádějte tu skutečnost veřejně. Dávejte ji ve známost.

Vladimír Pelc: Mějte rádi své rodiny
Foto: pixabay.com
Popisek: Prodej automobilů - ilustrační foto

Jsme společností prestiže. Pro muže byl ve středověku odznakem prestiže, sociálního statusu, meč, v současnosti to je auto. Pokud možno co největší. Ano, pro některé není auto jen dopravním prostředkem, tedy způsobem přemístění z jednoho místa do druhého, nýbrž výronem prestiže, průkazem společenské nadřazenosti, chtěného věhlasu. Je to vidět i na individuálních registračních značkách, které si lze zaplatit (RZ; dříve SPZ – státní registrační značka). Jsou nejrůznější; můžeme se setkat s agentem 007, na silnici se prohání pan rambo, panda, setkáme se s informací dam pozor, majitelem bit coin, krasavcem bel mondo, for cate, not blonde (to bude asi paní řidička), andel, for peace, lord, error, budha, pan brouk, liftboy, zrzka, viděl jsem krásnou značku usm ejse1, kdosi se prezentoval profesí adv okat, neslušnák zase heslem fake, jsou i XXXXX atd.

Samozřejmě, že vybírání individuálního znění RZ musí být opatrné. Nedávno jsem šel do jedné firmy na jednání s jejím vedením, byli to tři spolumajitelé, před domem stál bavorák BMW X5 jednoho z nich se čtyřmi koncovými nulami na RZ, tedy 0000. Došel jsem do kanceláře k těm třem společníkům, potřásli jsme si rukama – a co člověka nenapadne poněkud provokativního, že? Povídám: Jste jenom tři? Jeden vám tu chybí. No, to byla jen taková vzpomínková odbočka.

Nedávno jsem zaznamenal značku vynikající. Stál jsem ve štrůdlu před tunelem, který byl postaven asi před dvěma lety, proto je neustále znovu a znovu opravován a doopravován, fronta asi na hodinu, všichni pospíchají, jsou naštvaní (to používám literární označení stavu mysli řidičů), a přede mnou auto s individuální registrační značkou, které nerozumím. Jdu se zeptat pana řidiče. Je to Vietnamec. Říká mi, že to je zkratka, která jazykově rozbalená zní: Mám rád svoji rodinu. Vietnamsky neumím a tak mu věřím.

Tomu říkám správné multikulti, tak si představuji imigranty; tento řidič tu žije pár desetiletí, chvíli jsem si s ním povídal, jeho děti umí perfektně česky, všichni pracují, vnoučata chodí do školy - ale také před lety imigrant byl; takový přístup k životu nás obohatit může.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…