Vladimír Pelc: Nejdůležitější problém ministra kultury

03.02.2014 16:49

Mediální vody (31. 1. 2014) mírně rozvířil (mírně proto, neboť jsou témata politicky turbulentnější) údajný názor novopečeného ministra kultury Daniela Hermana (později ho dementoval), totiž že zavede pro všechny občany, tedy plošně, televizní poplatky; i pro ty, kteří televizi nevlastní.

Vladimír Pelc: Nejdůležitější problém ministra kultury
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Když si odmyslíme to, že ministr žádné takové poplatky ani daně zavádět nemůže (jsou totiž stanoveny zákonem, změnit zákon může pouze parlament, nikoli ministr), pak je potřeba zdůraznit, že plošné zavedení televizních či/a rozhlasových poplatků třeba i pro ty, kteří televizi/rozhlas nemají, by bylo řešením chybným.

Uvedené poplatky mají parafiskální charakter (mají všechny parametry daní s jedinou výjimkou – neplynou do veřejného rozpočtu, nýbrž přímo určenému subjektu; veřejnoprávnímu rozhlasu či televizi). Přitom jde o majetkovou daň, zdaněno je totiž vlastnictví přístroje, jenž je schopen přijímat televizní signál; nezdaňuje se samo přijímání televizního signálu. Poplatníkem je tak i občan, který takový přístroj vlastní, ale na vysílání české veřejnoprávní televize se nedívá. Platba vlastně ani není poplatkem – poplatkem je platba za příjem služby atp.; jde tedy o daň, protože tato platba nemá protiplnění.

A proč by to bylo chybné řešení? Je to jednoduché: Bylo by to nespravedlivé. Vůči těm, co TV přístroj vůbec nemají.

Nový ministr kultury měl v té souvislosti prohlásit, že jsou zajímavé některé zahraniční zkušenosti – v tomto případě zkušenosti německé; tam je televizní poplatek plošný, pro všechny obyvatele, bez ohledu na to, zda televizi vlastní, či nikoli. Myslím, že není nutné přejímat všechno ze zahraničí; v Německu také mají kupř. církevní daň – chcete jí zavádět, jako zahraniční zkušenost, i u nás?

Nový ministr kultury prý uvedl, že by se prostřednictvím resortu rád přičinil o pozvednutí intelektuální, mravní i morální úrovně (asi občanů, ale to už nedořekl). Toho lze, v případě televizního vysílání, dosáhnout jenom „plošným zavedením“ kvalitních televizních pořadů (tedy alespoň v televizi veřejnoprávní), nikoli plošným zavedením televizních poplatků.

„Ani kultura nemůže žít z vůně květin,“ poznamenal prý Daniel Herman; to ne, z vůně květin těžko – ale co třeba z inkasa daně z přidané hodnoty získané právě v tomto (kulturním) sektoru? (Ale to je příliš složité na přemýšlení, počítání, navržení zákona atd., že?)

Podstatné není to, zda pan Daniel Herman řekl nebo neřekl, že chce plošné TV poplatky, není podstatné, zda to později dementoval nebo nikoli; důležité je, že ministr kultury o takové záležitosti vůbec přemýšlí – to má být jeden z nejdůležitějších problémů k řešení na ministerstvu kultury? Vážnější neexistují?

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…