Vladimír Pelc: Občan je hned na posledním místě

15.02.2021 10:46

Poslanci ve čtvrtek 11. 2. 2021 rozhodli o ukončení nouzového stavu, který tak platil do neděle 14. 2. Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) žádal o jeho prodloužení na dalších třicet dnů. Podporu sněmovny k tomu nezískal. Všichni hejtmani však vládu o zavedení nouzového stavu naopak požádali. Vláda jim vyhověla.

Vladimír Pelc: Občan je hned na posledním místě
Foto: narsoc.cz
Popisek: Vladimír Pelc

Politická opozice – ona to vlastně není politická opozice, protože politická opozice, aby byla opozicí, musí mít produktivní program, nikoli pouze negativní, navíc ještě převážně osobně zaměřený jako antiBabiš (a antiZeman) – tedy polické strany Piráti, ODS, KDU-ČSL, TOP 09, STANse tetelily radostí: Babiš ve sněmovně dostatečnou podporu ke schválení žádosti vlády o další prodloužení nouzového stavu nezískal (proti prodloužení hlasovala i KSČM). To je to podstatné oč jim jde: Babiš nemá podporu… Vláda je slabá. Je to pro Babiše Waterloo. Jakýsi politolog dokonce národu sdělil: Vláda je v tuhle chvíli v zásadě ve stavu klinické smrti, bude muset skončit.

Sněmovní opozice do možnosti prodloužení nouzového stavu vetkla podávky. Naběhla si tím na vidle.

Hejtman/ky/ni, kteří vládu o zavedení nouzového stavu naopak požádali, totiž jsou členy právě těch politických stran, jejichž poslanci prodloužení nouzového stavu, předloženého vládou, znemožnili. Se souhlasem vlády k jeho zavedení na základě žádosti (vlastních) hejtmanů tito poslanci nic neudělají.

Opozice věděla, co dělá − šlo jí o předvolební kampaň pomocí divadýlka před sněmovními kamerami. O politický exhibicionismus. S cílem nahnat nějaké ty volební bodíky.

Současné vládě se dá, ve vztahu ke covidu, vyknout mnohé: chaotické příkazy, které se dokonce někdy měnily během dne a někdy nedávaly ani racionální smysl atp. Avšak opozice ruku k dílu přiložit nechce. Řídí se heslem „čím hůře (pro vládu a občany), tím lépe (pro ni)“. Navíc po bitvě každý pucflek ví, že se mělo šturmovat na Sokal, že.

Poslanecká opozice si za rukojmí své politiky vzata nás, občany. Sněmovní opozice se vlastní vinou dostala do pasti – i jejich hejtmanům je jasné, že hazardovat se životy občanů je špatná politika.

Co nás čeká? Sněmovní opozice se pokusí z pasti vlastní chybné politiky vymanévrovat: Politická píseň bude mít stejný text – Babiš jako arcilotr atd., zkrátka antiBabiš −, asi bude hlasitější a možná s trochu jinou tóninou. A ještě by do záležitosti mohl vstoupit Ústavní soud, třeba stejně prasečím způsobem, jako do sněmovních voleb 2021, a prohlásit, že nouzový stav je protiústavní – a to už bude na facky.

Současné parlamentní opozici nezáleží na lidech, nýbrž pouze na vlastním prospěchu.

Občan je u nich hned na posledním místě. Oni, opoziční politici, jsou až na prvním.

Vladimír Pelc

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…