Vladislav Černík: Jak dál po Listopadu 89

17.11.2015 18:20

Že věci nejdou dobře, že a to je jemně řečeno drhnou, ví už možná většina obavatel. A řada aktivistů už také vzdala své pokusy navrhnovat nějaká řešení. Ale tím se věci nepomáhá (efekt Šípkového králoství).

Vladislav Černík: Jak dál po Listopadu 89
Foto: Hans Štembera
Popisek: Památník 17. listopadu na Národní třídě

Mohl by pak najednou přijít i nějaký nový Listopad a novou moc by dostali Nějací odněkud. Takže pár volných sentencí co by se mělo se systémem dělat.

Nenahrazujme jednu totalitu jinou, byť sofistikovanější. Viz př. nenahrazujme ostnatý drát na hranicích ekonomickým příkopem. Majetek zavazuje a musí tedy být pod veřejnou kontrolou, včetně majetkových daní. Občané jsou svobodni a tudiž vstupem do soukromého podniku se nestávají otroky majitele, které si někde koupil na trhu, podobně jako třeba kus skotu, ale jeho spolupracovníky.

Tudíž soukromé podniky musí mít své rady pracujících a kontrolu zdola. OSVČ mnohdy nemohou svou roli zvládnout, snažme se je tedy sdružit do družstevních forem. Obnovujme státní a veřejné podniky, český vodovod v Horní Dolní nemusí přece vlastnit pan NevímKdo, sídlem ČertvíOdKud.

Svoboda podnikání tkví v tom, že podnikatel, ať velký a Mezinárodní či malý a tunajší je na podnikání zde patřičně připraven, tj. platit celé daně a to zde, nikoliv v Daň. ráji, odvádět odvody a to v celé výši a ne třeba jen 30%. A slušná mzda je samozřejmostí, včetně silných a odhodlaných odborů. Práce se musí naučit cestovat za člověkem, a ne aby občan kočoval za prací, aby nemohl někde tzv. zapouštet kořeny.

Sociální smír musí platit v případě zlepšování sociálních a pracovních podmínek, nemůže být jen nějaký zastydlý a předržený.

Masová media, ať vlastněná kýmkoliv musí umožnit občanům a zvláště těm současným režimem nějak postiženým vstupy a možnost uplatnit své kritické názory.

Výchova musí začínat již ve škole, děti se musí učit poznávat nedostatky tohoto režimu a naučit se ho chápat kriticky, nikoliv s obdivem a s vnucenou láskou.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty