Vojtěch Železný: Zlato a stříbro, pozitiva i úskalí

21.09.2016 10:12

Zlato a další cenné kovy zná lidstvo od nepaměti. Tři sta let před počátkem letopočtu razili Keltové první mince na našem území. Zlato a stříbro se používaly jako platební prostředek ale mnohem déle. Jejich výhodou byla snadná dělitelnost, trvalost a velká kupní hodnota - za malé množství zlata lze koupit velké množství jiných statků. V současné době řada investorů opět zpívá ódy na cenné kovy, hlavně v obavách z erozivních sil rotačních tiskáren centrálních bank na současné nekryté peníze. Cenné kovy vnímám jako zajímavý doplněk portfolia, avšak by neměly tvořit podstatnější část portfolia a to z několika důvodů.

Vojtěch Železný: Zlato a stříbro, pozitiva i úskalí
Foto: Archiv VŽ.
Popisek: Vojtěch Železný, portfolio manažer v poradenské společnosti zaměřené na podílové fondy.

Prvním je to, že zlato nepovažuji za investici, ale jako komoditu, kterou si koupím a doufám, že její cena poroste. Nemovitosti majitelům vynáší nájmy. Akcie vyplácejí dividendy a firmy vyrábějí výrobky a služby, kterých si spotřebitelé cení. Dluhopisy a vklady u bank nesou úrok (alespoň to tak bývalo). Pokud si koupím zlatou minci, budu mít za deset let opět jednu zlatou minci. Tato mince mi nic nepřinese kromě potěšení z hezkého vzhledu.

Druhý důvod je daňový. Zlato je sice od DPH osvobozeno, stříbro a ostatní cenné kovy však nikoliv. Pokud si koupíte stříbrnou minci, pak pokud byste se ji rozhodli obratem prodat, dostanete zpět o čtvrtinu až třicet procent méně v důsledky DPH a marže obchodníka.
Třetí důvod je i možná konfiskace zlata vládou. To není jen problémem totalitárních režimů. Zlato sebral svým občanům i Franklin Delano Roosevelt, prezident Spojených států, v roce 1933, aby mohl oslabit americký dolar, jehož cena byla na zlato navázaná. V současném světě zní tato možnost ve zvuku třísměnného provozu rotačních tiskáren opět celkem reálně.

Posledním důvodem je i volatilita ceny zlata. Ta vystřelila téměř k 1900 dolarům za trojskou unci v roce 2011, nyní se obchoduje o třetinu levněji. Pro srovnání: pokud byste investovali do amerických akcií (S&P500), vydělali byste téměř 100 procent, tedy byste zdvojnásobili svou investici. V tomto časovém úseku by Vám zlato kupní sílu neudrželo, což je oblíbený argument zlatomilů.

Zlato je svým propadem v současné době o něco atraktivněji než před pěti lety. Stále si však myslím, že cenné kovy by neměly tvořit více než 5-10 procent celkového portfolia. Vybíral bych zlaté mince a slitky bez větší historické či umělecké hodnoty, aby opětovná konverze do peněz byla co nejlevnější. Zajímavým způsobem investice ale mohou být i samotní těžaři. Akcie Rangold resources vyrostly za poslední rok o 75 procent a za posledních 5 let ztratily deset procent, tedy výrazně méně než samotné zlato. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …