Nádorové onemocnění je velmi často spojeno s rizikem hubnutí a podvýživy. Více než polovina nemocných s nádory zažívacího traktu má známky podvýživy již při zjištění diagnózy, ale podvýživa je častá také u mnoha jiných nádorů.
Příčinou vzniku a prohlubování podvýživy při nádorovém onemocnění není jen nedostatečný příjem stravy, ale také spotřeba energie, bílkovin a dalších živin organismem při boji s nádorem. Příjem stravy je opakovaně narušován různými projevy (symptomy) nádoru, jako jsou nechutenství, nemožnost sníst plnou porci stravy, žaludeční nevolnost, polykací potíže, horečky, jakékoliv bolesti a jiné potíže. Je však narušován také požadavky na lačnění před vyšetřeními a vedlejšími účinky onkologické léčby, nebo i ztrátou zubů při zubním ošetření. Pacient často zhubne po operaci, nebo při horečnaté infekci. U některých nemocných se na hubnutí podílí i špatný psychický stav, způsobený zjištěním nádoru.
Hlavní příznaky podvýživy
Hlavními příznaky podvýživy jsou nechtěná ztráta hmotnosti, úbytek svalové hmoty a fyzická slabost se sníženou výkonností pacienta. Riziko podvýživy se týká také nemocných s nadváhou, nebo dokonce i s obezitou, protože i u těchto pacientů může docházet ke ztrátě svalů a fyzické slabosti. V těchto případech může zůstat podvýživa skrytou a nerozpoznanou.
Každé rychlejší hubnutí je provázeno nejen úbytkem svalové hmoty, ale také úbytkem tělesných bílkovin a celkovým oslabením organismu i oslabením imunity. Přitom dobrý stav imunity je potřebný nejen pro boj organismu s infekcí, ale také pro boj s nádorem.
Závažnou skutečností je, že podvýživa je provázena menší schopností pacienta zvládnout celou onkologickou léčbu, větším rizikem vedlejších účinků této léčby, vyšším výskytem komplikací a horším celkovým efektem protinádorové terapie.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV