Zbyněk Fiala: Kdyby udeřily fabie

19.04.2018 20:22

Hrnuli jsme se do podpory bombardování Sýrie, jako kdybychom chtěli sami někoho přepadnout, ale to je jen selhání oficiální propagandy. Pravdivý vhled do naší bezpečnostní situace ukazuje, že tahle země nikoho neohrozí. Leda sebe.

Zbyněk Fiala: Kdyby udeřily fabie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Obrněný transportér Pandur II 8×8

Česká válečná rétorika je teď příkladná a dala by se vyvážet, což zatím bohužel nikdo nezkusil. Zato vojenský materiál draho dovážíme. Jistá rovnováha tu však zůstala zachována, naše válečné výzvy jsou stejně blbé, jako to, co na ně kupujeme.

Někdo by si na tom mohl brousit ostrovtip, ale dívejme se na to z té lepší stránky. Jsme obklopeni samými slušnými státy, a ty ocení, když tato země dělá všechno pro to, aby nikoho neohrožovala. Leda sebe. Padáky, které padají až příliš, letadla, která zatížila kasu, ale nelétala, vrtulníky, které dokonce ani neexistují, takže se koupit nedají a objednávka musí být zrušena.

To všechno už je stará vesta, ale ta však nyní dostává nový rozměr. Čerstvé zprávy potvrzují, že nejde o žádné náhody, na nás je prostě spoleh! Vzpomínáte na pokus bránit pražskou redakci Svobodné Evropy skupinou obrněných transportérů, které nedokázaly na určené místo vlastní silou vůbec dorazit? Nyní jsme svoji pověst upevnili informací, že čtyři z pěti pandurů (154 milionů korun kus), které se srazily na konci roku 2016 u Tábora s fabií, se nevzpamatují do konce roku 2019.

Nebyla to lecjaká kolize. Pandury jsou strašná zbraň, alespoň podle ceny, která byla třikrát vyšší, než kolik za ně zaplatili Portugalci. Protože jsou pytlíci, měli chtít jako my plovoucí obrněné vozy. A protože plovoucí pandur se snadno prostřelí, za další desítky milionů korun (za každý) jsme je opatřili dalším pancířem, kterým byla tato slabina odstraněna. Akorát že už pak neplavou.

A teď si představte, když se pět těchto kolosů utká s fabií. Ozve se strašná rána, zvedne se mračno prachu, fabie odjede po svých - a armáda vozy tři roky opravuje.

Ten údaj o tom, že čtyři vozy za půl miliardy budou tři roky k ničemu, je čerstvý. Mám jej z Českého rozhlasu a jistě je i na ministerstvu obrany předmětem vzrušených diskusí. Doufejme však, že to tam znovu komunikačně nezvrtají. Skutečná zpráva zní: Dokud máme pandury, mohou být všichni v klidu. Ale přijde den, a vytáhneme fabie! A že jich máme!

Zbyněk Fiala

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.