Zdeněk Koudelka: Mostecká uhelná a amnestie spolu nesouvisí

12.07.2013 18:00

Václav Žák v textu Klausova privatizace před soudem (Právo 10. 7. 2013 s. 6), na který již reagoval Jiří Weigl textem Nehoráznosti Václava Žáka (Právo 11. 7. 2013 s. 6), uvádí nepravdivé tvrzení, které nebylo předmětem reakce Jiřího Weigla.

Zdeněk Koudelka: Mostecká uhelná a amnestie spolu nesouvisí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Okraj uhelné pánve

Žák při kritice privatizace Mostecké uhelné píše, že nyní se snad budou podobné kauzy řešit i u nás, ale dle něj: „Klausova amnestie to znemožnila.“. Pravda je jiná.

Kauzy Mostecké uhelné se amnestie prezidenta republiky z 1. 1. 2013 netýká. Amnestie se týká jen odsouzených, kterým byl uložen trest do dvou let odnětí svobody, a dále osob, jejichž trestní stíhání trvalo ke dni vyhlášení amnestie 8 let. Ve věci Mostecké uhelné však ke dni vyhlášení amnestie trestní stíhání u nás vedeno nebylo. Amnestie se netýká věcí, které byly pouze prověřovány v rámci trestního řízení. Tedy, že policie získávala informace, ale nikdo nebyl ke dni vyhlášení amnestie obviněn, protože se neprokázalo, že se stal trestný čin či kdo jej spáchal. Amnestie se vztahovala na omezený okruh lidí, proti kterým bylo velmi dlouho vedeno trestní stíhání. Přičemž již dříve mohla být věc i několik let prověřována, což však amnestie vůbec nezohledňovala, takže celková doba trestního řízení trvala i více než 12 let. Pokud bude chtít policie zahájit trestní stíhání ve věci Mostecké uhelné i podobných případů, není amnestií omezena.

Autor je právník

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

19:04 Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

Komentář k dnešní aukci dluhopisů slovenské vlády, která dopadla nad očekávání úspěšně.