Zdeněk Koudelka: Soudce a protikorupční kampaň

01.07.2013 20:11

Soudce Obvodního soudu pro Prahu 5 Jan Šott inicioval stížnost pro porušení zákona v neprospěch poslanců Víta Bárty a Jaroslava Škárky.

Zdeněk Koudelka: Soudce a protikorupční kampaň
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Soudce Jan Šott

Nelíbí se mu verdikt Městského soudu v Praze, který vedl k osvobození poslanců. Ovšem je nutno oddělit politické hodnocení od hodnocení trestního. Soudce musí znát právo a jednat v souladu s ním. V daném řízení byly sporné právní postupy soudce Šotta.  První nezvyklost spočívá v postupu soudce Šotta, který umožněním přímého televizního vyšel mimo klasický postup soudu, že předvolaní svědci nemají být v soudní síni, dokud nebudou vyslechnuti, aby neslyšeli výpovědi dřívější a nemohli případně svou výpověď přizpůsobit. Postupem soudce Šotta se mohli svědci seznámit díky televizi s tím, co, kdo a jak vypovídal.

Druhou věcí je, že senát soudce Šotta odsoudil i jednání, které nebylo v obžalobě. Tím byla porušena zásada soudního řízení trestního, že soudce je ve vymezení skutku vázán obžalobou.

Za třetí Šottův soudní senát odsoudil poslance k zákazu výkonu činnosti poslance. Tím zasáhl do vazby mezi poslancem a jeho voliči, ústavní úpravy ukončení poslaneckého mandátu a nerespektoval judikaturu Nejvyššího soudu, který judikoval, že soud nemůže zakázat činnost člena zastupitelstva obce, protože jde o zásah do ústavně garantovaného práva na veřejné funkce a trest ztráty politických práv u nás neexistuje. Tento závěr obsahuje i odborná literatura a platí i pro poslance a senátory. Zda je to správné či ne, může být polemické, ale změnu by musel učinit zákonodárce. Pokud soud rozšíří výklad zákazu činnosti na ústavně garantované volební právo, jedná se o porušení zásady – není trestu bez zákon. Je možné s judikaturou Nejvyššího soudu nesouhlasit, ale v takovém případě je správné, aby ji soudce uvedl ve svém rozhodnutí a rozvedl, proč si myslí, že na daný případ nelze judikaturu Nejvyššího soudu užít anebo uvedl, proč je nutné dojít k novému právnímu závěru. Nic takového rozsudek nad Škarkou při uložení trestu zákazu činnosti neobsahoval. I protikorupční kampaň musí být v právním státě vedena zákonným způsobem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…