Bárta: Kolik miliard bude ještě Řecko potřebovat?

06.08.2012 14:36

Nedávno se jeden můj známý vrátil z Řecka, kde si všiml jedné zajímavé věci. Letiště, silnice, památky, a dokonce i hotel byly zaplaceny či opraveny z evropských peněz. Když Česká republika vstupovala do EU, všichni se těšili na evropské dotace, které nás měly přiblížit vysněnému Německu či Francii. Stalo se tomu tak? A pomohly dotace Řecku?

Bárta: Kolik miliard bude ještě Řecko potřebovat?
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vít Bárta

Řecký stát se zmítá v ekonomických problémech a řešením evropských politiků je odpouštění dluhů, tištení peněz a udržování statutu quo. Řecko dostalo za dobu členství v EU 141 miliard eur na strukturálních fondech. Česká republika pro srovnání v období 2004 až 2011 měla čistou pozici kolem 176 miliard korun, což je velmi přibližně 7 miliard eur. Řecko také dostalo dvě půjčky celkem 246 mld. eur, ECB nakoupila řecké dluhopisy za 45 mld. eur a poskytla Řecku úvěr za dalších 80 mld. eur. Řecká centrální banka „vytvořila“ dalších 109 mld. eur. Celková pomoc krachující ekonomice již přesáhla 700 miliard eur. Oproti tomu řecký stát přijal v letech 2010-2011 přes 70 tisíc nových státních úředníků, zřejmě na administrování všech těch miliard.

A to ještě není konec, pomalu přichází žádat další státy – Kypr, Španělsko,... Z eurozóny se stává dluhová koalice. Mezinárodní měnový fond považuje právě eurozónu za největší hrozbu světové ekonomiky a upozorňuje, že současný přístup stačit nebude.

Mnohem palčivější problém než pro ČR jsou evropské záchranné mechanismy pro Slovensko, které se jich přímo finančně účastní. Celkové shrnutí situace kolem Řecka nabídl Robert Sulík ve svém projevu ve slovenském parlamentu http://www.youtube.com/watch?v=C2osGdcoe3k

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vít Bárta

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

9:15 Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vládnímu návrhu výpovědi bez udání důvodu