Bělobrádek: Amnestií stát uleví přeplněným věznicím, ale potrestá slušné lidi

21.03.2012 21:11

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek vyzývá ministra spravedlnosti Pospíšila, aby upustil od masového propouštění vězňů.

Bělobrádek: Amnestií stát uleví přeplněným věznicím, ale potrestá slušné lidi
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

„Vláda Petra Nečase sebrala lidem práci, zvýšila jim daně a nyní ještě způsobí navýšení kriminality. Jak dlouho to ještě mohou lidé snášet,“ ptá se Bělobrádek.

Předseda lidovců připomněl, že soudem uložený nepodmíněný trest má trojí účinek: kromě samotné sankce je pachatel záměrně izolován od společnosti, aby mohl být převychován. Kromě toho má trest i preventivní charakter a jeho výše má odradit potenciální pachatele. „Jestliže budou vězni v třetině nebo v polovině trestu automaticky propuštěni, výchovné i odstrašující účinky trestu to v podstatě eliminuje. Logickým důsledkem bude nárůst kriminality a ještě menší vymahatelnost práva než doposud,“ varuje Pavel Bělobrádek.

 Představa, že by brány věznic naráz opustila až polovina všech odsouzených, je pro Bělobrádka rovněž nepřijatelná. „Zkušenosti z roku 1990 ukazují, jak při masovém propuštění vězňů stoupá kriminalita. Lidé v naší zemi už tak dost trpí v důsledku ekonomické krize a neschopností současné vlády. Díky šílenému nápadu ministra Pospíšila by jim přibyla další starost – jak ochránit před kriminálníky své majetky a životy. Toto už lidé v naší zemi dlouho snášet nebudou,“ varuje předseda Bělobrádek.

 Dlouhodobé řešení přeplněných věznic vidí předseda KDU-ČSL ve využití alternativních trestů, jako jsou domácí vězení, obecně prospěšné práce, majetkové sankce nebo zákazy činností. „Ty mohou na řadu pachatelů působit stejně účinně jako trest odnětí svobody, ale nezatěžují státní rozpočet. Je alarmující, že za tolik let ministerstvo spravedlnosti nebylo schopno zajistit fungující mechanismus kontroly výkonu trestu domácího vězení, což je hlavní důvod, proč není tato forma trestu soudci využívána," dodává Bělobrádek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…